Renáta Bogdáni Správy Samospráva

SERIÁL: Noví poslanci v župe za Revúcky okres: Július Laššan má jasnú prioritu

Voliči v nedávnych župných voľbách podporili celú paletu politikov. Okrem pravičiara a národniara bol za poslanca zvolený aj kandidát Smeru-SD. Jeho predstavy prinášame v treťom z rozhovorov!

Ilustračný obrázok k článku SERIÁL: Noví poslanci v župe za Revúcky okres: Július Laššan má jasnú prioritu
Zdroj: archív Júliusa Laššana

Do parlamentu Banskobystrického Vyššieho územného celku sme si zvolili celkom 49 na poslancov. Za obvod Revúca najviac preferenčných hlasov získali traja kandidáti: Milan Kolesár (SaS, OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), NOVA, KDH, OKS – 2 906 hlasov), Július Laššan (SMER-SD – 2 480 hlasov) a Július Buchta (SNS – 2 061 hlasov). Prečítajte si rozhovor so starostom Mokrej Lúky Laššanom.

Spokojný s výsledkom

Július Laššan je s výsledkami volieb v revúckom okrese spokojný. Svoj úspech pripisuje hlavne svojej doterajšej práci. Na margo Smeru sa vyjadril: „Je pravda, že strana SMER-SD stratila časť pozícií ktoré mala. Ale je stále najsilnejšou politickou stranou čo sa týka zastúpenia poslancov v regionálnych parlamentoch. Určite treba urobiť analýzu týchto výsledkov a hľadať príčiny a zároveň vyvodiť závery.

“Už 15 rokov som starostom obce Mokrá Lúka, ale mám za sebou aj jedno funkčné obdobie ako poslanec BBSK. V miestnej samospráve by mali starosta a poslanci zastupiteľstva ťahať za jeden koniec lana a pozerať na rozvoj svojej obce. Nie vždy to tak funguje, ale ja som mal šťastie, že som mal stále oporu a dôveru v poslancoch obecného zastupiteľstva,“ komentuje svoje doterajšie pôsobenie. „Do regionálnej politiky by mali vstupovať ľudia, ktorí už niečo sami dokázali a majú určité výsledky,“ doplnil.

Podľa Laššana nie je jednoduché zastupovať okres, ktorý má v 49 členom parlamente troch poslancov. Je obrovský rozdiel miestna samospráva a regionálna samospráva. "V regionálnej samospráve BBSK je 49 poslancov z 13 okresov proporcionálne podľa počtu obyvateľov v jednotlivých okresoch. Ak si niekto myslí, že jeden poslanec niečo zmôže sám je prinajmenšom naivný. V zastupiteľstve sa vytvárajú poslanecké kluby podľa politickej príslušnosti, ale aj poslanecký klub nezaradených, ktorý v podstate funguje ako politický klub, len združuje tzv. nezávislých poslancov. Pri presadzovaní a obhajovaní pozície okresu je dôležité, aby ste si našli podporu pre svoje návrhy v širokom spektre poslancov,“ povedal.

Ešte dôležitejšie je podľa jeho slov svoje návrhy presadiť na odborných komisiách. „Je dôležité, aby nás v týchto funkciách zastupovali ľudia, ktorí majú skúsenosti z miestnej samosprávy, ale aj znalí problémov a problematík, ktoré sú v kompetencii VÚC,“ vysvetlil Laššan.

„O výsledkoch viac-menej rozhodli Revúčania ktorý mi dali dôveru a ja si to cením. Ale vážim si každý jeden hlas aj v tej najmenšej dedinke v našom okrese,“ doplnil.

Prioritou ostávajú cesty

Poslaniu poslanca sa chce venovať naplno: “Spojenie funkcie starostu a poslanca BBSK je skôr výhodou. Starostovia väčšinou vedia čo trápi ich občanov a poznajú problémy v regióne. Osobne poznám každého starostu nášho okresu, a to je určite výhoda pre prepojenie komunálnej a regionálnej politiky. Čo sa týka mojich ostatných funkcií, už dlhší čas uvažujem, že pôsobenie v niektorých z nich ukončím. Budúci rok takéto rozhodnutia určite urobím,“ povedal Laššan.

Aj v nasledujúcom funkčnom období by chcel pôsobiť v komisii dopravy a naďalej sa venovať cestnej aj inej infraštruktúre nášho okresu. „V tomto roku by mala byť zrekonštruovaná cesta Muránska Lehota spojka a v súčasnosti prebieha rekonštrukcia cesty Jelšava – Hrádok. Čo sa týka budúcnosti určite sa bude treba venovať cestám druhej a tretej triedy v okolí Ratkovej, Rybníka, Sásy až po hranicu okresu resp. po obec Chvalová. Ako aj prepoj Šivetice, Prihradzany, Kameňany a dokončiť nezrekonštruované úseky Sirk – Rákoš – Nandraž – Jelšava,“ vymenoval.

“Je samozrejmosťou, podporovať obce, spoločenské a neziskové organizácie pri realizácii zmysluplných projektov, ktoré zvýšia kvalitu života našich občanov. Urgentne však treba riešiť kardiologickú ambulanciu v Revúcej. Treba hovoriť aj o detskej pohotovosti, ktorú v súčasnosti nahrádza ústavná pohotovostná služba v Revúckej nemocnici,“ poznamenal ako predseda správnej rady Revúckej nemocnice. BBSK v našom okrese je aj zriaďovateľom piatich stredných škôl, ktorým sa podľa vlastných slov bude tiež snažiť pomáhať.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM