Jozef Legéň Správy

Školáci sa už nebudú učiť v izbách domu: Našiel sa pozemok na výstavbu školy!

Denne sa v piatich izbách bývalého rodinného domu učí až 78 žiakov. Takáto je študijná realita detí v Muránskej Dlhej Lúke. Ako sa zdá, školákom svitlo na lepšie časy. Kompetentní našli náhradný pozemok pre novú modelovú školu.

Ilustračný obrázok k článku Školáci sa už nebudú učiť v izbách domu: Našiel sa pozemok na výstavbu školy!
Zdroj: TASR

Náhradný pozemok pre modulovú školu v Muránskej Dlhej Lúke v okrese Revúca už našli. Ako informoval starosta obce Marek Nosko, dnes mu zatiaľ telefonicky potvrdili súhlasné stanovisko zástupcovia ministerstva školstva s tým, že ho už prekonzultovali aj s Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

Pôvodná parcela nebola vhoná

V pondelok 17. februára sa v Muránskej Dlhej Lúke zišli zástupcovia ministerstva školstva, ministerstva financií a úradu splnomocnenca vlády, aby spoločne posúdili vhodnosť pozemku pre výstavbu modulovej školy. Zhodli sa na tom, že parcela blízko osady Rúbanka nie je vhodná, pretože by dochádzalo k segregácii Rómov. Starostu obce zaviazali, aby do konca marca našiel iný, vhodnejší pozemok.

„Pôvodná parcela bola v správe Slovenského pozemkového fondu a pre samosprávu by sa dala pomerne ľahko získať. V husto zastavanej obci je to oveľa väčší problém, vzhľadom na množstvo majiteľov a zdĺhavé vybavovanie prevodu vlastníckych práv. Hneď na druhý deň som navrhol náhradný pozemok blízko komunitného centra. Ten má len jedného majiteľa a je aj bližšie k inžinierskym sieťam. Zatiaľ mám súhlasné stanovisko potvrdené ústne, ale verím, že ho čoskoro dostaneme aj v písomnej forme,“ povedal Nosko.

V lete by sa malo začať stavať

V súčasnosti pôsobí základná škola v priestoroch bývalého rodinného domu. Denne sa v piatich izbách učí 78 detí. Pre obec je ďalším problémom materská škola, ktorá má tiež limitovaný počet detí. „Teraz začneme s prípravou pozemku a predpokladám, že v lete by sa už mohla začať samotná výstavba modulovej školy. Bude tu osem tried, od budúceho školského roka sa môžu školáci začať učiť v nových priestoroch. Tým pádom môžeme presťahovať škôlku do priestorov súčasnej základnej školy, čím vyriešime kapacitné priestory aj tohto zariadenia. Navyše ušetríme obecné peniaze, pretože budovu, kde je škôlka teraz, máme v prenájme,“ doplnil starosta obce.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM