Samospráva

Ale im bolo... Škôlkari celý týždeň výletovali: Toto všetko pobehali!

Realizáciou našej dennej školy v prírode chceme našim deťom poskytnúť model zdravého spôsobu života. Viesť ich k pravidelnej pohybovej aktivite v prírodnom prostredí, pohybom rozvíjať motoriku, dôležité orgány a systémy organizmu a znižovať celkovú únavu.

Ilustračný obrázok k článku Ale im bolo... Škôlkari celý týždeň výletovali: Toto všetko pobehali!
Foto: Eva Viestová

… naučiť naše deti vážiť si a chrániť zdravie trávením dostatku času v zdravom prírodnom prostredí prekrásnej lokality Muránskej planiny. A to sa nám podarilo .

1.deň – Návšteva Ochtinskej aragonitovej jaskyne

Dennú školu v prírode začali naši budúci školáci návštevou aragonitovej jaskyne. Cestičku k nej nám spríjemňoval spev vtáčikov, čerstvý vzduch, okolitá príroda a malý slimáčik, ktorý stál v strede cesty. Zaspievali sme mu a hneď sme ho preložili do trávičky, aby mu niekto neublížil.

Samotná prehliadka jaskyne bola pre všetky deti veľmi zaujímavým prostredím, ktoré sústredene pozorovali, všímali si cestičku, jazierka do ktorých hodili aj peniažky, osvetlené kúty a krásnu aragonitovú výzdobu.

Teta sprievodkyňa nám ukázala srdiečko jaskyne a ďalšie aragonitové výtvory ako : ducha jaskyne, škorpióna, matku s dieťaťom, veveričku. potkana, baletku, či hrozno. I napriek tomu, že tam bolo chladno a vlhko, sa nám tam páčilo a určite sa tam ešte niekedy vrátime.

Krásy prírody, jej čaro a jedinečnosť sme v tento deň naozaj objavili, a sme hrdí na to , že táto prekrásna a jedinečná jaskyňa sa nachádza v blízkosti našej okolitej prírody.

I. Debnárová

2.deň – Na zbojníckom dvore

Druhý deň našej dennej školy v prírode sme naplánovali na salaš Zbojská. Privítali nás dve milé mladé dievčatá oblečené v ľudových krojoch, ktoré nás sprevádzali po areáli salaša. Zasvätili nás do tajomstiev výroby syrov, ktoré sme hneď aj ochutnali. A ako nám korbáčiky a čerstvý osolený ovčí syr chutil. To bola dobrôtka!

Po našej ceste za poznaním nás sprevádzali naši noví kamaráti – ovčiarske psíky, ktoré boli väčšie ako my a v ohradách nás vítali ovečky, koníky a čierne prasiatka – vraj mangalice. Naše kroky ďalej smerovali do koliby, kde sa vyrába žinčica a údený syr. A zase sme si plnili brušká. Na salaši nás už čakali s tanierom plným halušiek s bryndzou a praženou slaninkou.

Nestihli sme si za obedom ani vyfúknuť a už sme sa viezli na „Zbojníckej strele“, na ktorej nám vyhrávala ľudová muzika a my sme spievali, tancovali a bolo nás počuť celou dolinou. Vôbec nám nevadilo ani upršané počasie. Ešte sme si zajazdili na koníkoch a prekvapenie – na ceste domov nás vyprevádzali somárikovia. No dá sa na tento deň zabudnúť? Mgr. Z. Podobníková

3.deň – ,,Pavučina priateľstva"

Takto sme nazvali náš tretí ,,výletový" deň do neďalekej Revúčky. Ešte pri nastupovaní do autobusu nás postrašili dažďové kvapky, no príchodom na miesto nás okrem tety Zuzky privítalo aj očakávané slniečko.

Prvá cesta smerovala na farmu tety Zuzky – pani učiteľky z Materskej školy Revúčka. Tu sa deti oboznámili s hospodárskymi zvieratami ako husi, kačky, morky, sliepky, zajace, kozy, ktoré mohli nakŕmiť chlebíkom. S ich mláďatkami sme sa samozrejme rozlúčili nežným pohladením.

Okrem zvierat sme spoznávali zeleninu vysadenú v skleníkoch a oboznámili sa s jej pestovaním. Ku kamarátom z miestnej Materskej školy sme prišli poriadne hladní, a tak sme sa spolu naobedovali, porozprávali a na školskom dvore si pochutnali na pizze.

Odísť sa nám veľmi nechcelo, no pred sebou sme mali ešte cestu domov, a tak sme sa s pani učiteľkami a kamarátmi rozlúčili a obdarovali ich cukríkmi a čokoládou. S batohmi na pleciach plnšími o nové zážitky sme sa pobrali do našej škôlky, kde sme príjemne unavení zaľahli do postieľok. Mgr. J. Lenártová

4.deň – Lesná pedagogika pod hradom

Štvrtý deň sme sa vybrali s batohmi plných dobrôt, s dobrou náladou a konečne za slnečného počasia
za krásami prírody Muránskej planiny –na Veľkú Lúku.

Tam nás čakala teta Evka a zamestnanci Lesného závodu v Revúcej . Pripravili pre nás zaujímavé aktivity a EKO hry v prírode – skladali sme drevené puzzle, vyskúšali si pohybovať sa v teréne zo zaviazanými očami, určovali sme obsah Kinder vajíčok podľa zvuku, zisťovali sme obsah vrecúšok podľa hmatu, počítali sme schované štipce v prírode, spoznávali sme lesné plody, napchávali sme bruško medveďa šiškami, zahrali sme sa na rybárov a dokonca sme stavali hniezda ako vtáčiky a zahrali sa na naháňačku s jastrabom.

A aby sme to všetko zvládli, odskočili sme sa stále posilniť sladkosťami z našich ruksakov. A ešte niečo – odviezli sme sa na voze s koníkmi celou Veľkou Lúkou a kochali sa krásami prírody. Aby koníky vládali, celou cestou sme im spievali pesničky.

Tety a ujovia sa s nami zahrali aj rôzne pohybové hry a nám sa všetko tak veľmi páčilo. Odmenou za našu obratnosť, rýchlosť, obozretnosť a slušné správanie sa v lese boli darčeky – pohľadnice ktoré nám ujovia a tety lesníci s radosťou odovzdali. Ďakujeme im za starostlivosť a neopísateľné zážitky.

Do škôlky sme prišli síce unavení a chudobní o obsah batohov, ale zato bohatí o nové zážitky v lone čarokrásnej prírody. Mgr. Z. Podobníková

5.deň – Turistická vychádzka na Prednej Hore

Posledný deň našej dennej školy v prírode sme zavŕšili výletom na Prednej Hore. Počasie bolo krásne, slniečko sa na nás usmievalo hneď od rána a my s veľkou chuťou a v dobrej nálade sme rýchlo nasadli do autobusu a náš deň sa mohol začať.

Prechádzali sme sa rôznymi lesnými cestičkami a popri nich sme spoznávali okolitú prírodu, stromy, liečivé rastliny, kvety, lesné plody a aj rozprávkovú červenú…nie, nie čiapočku, ale muchotrávku. Tá nás očarila natoľko, že sme si pri nej aj oddýchli a vyprázdnili svoje dobrotami naplnené ruksaky.

No a kto by nepoznal preliezky na Prednej Hore. Tie sme samozrejme nemohli obísť a poriadne sme sa na nich vyhrali. Dokonca aj naše pani učiteľky. Prišiel čas vrátiť sa do škôlky a porozprávať sa o zážitkoch z celého týždňa stráveného v prírode. Za našu pozornosť, usilovnosť pri zdolávaní prírodných prekážok a rôznych úloh nás pani učiteľky odmenili diplomom a medailou- ochranár prírody. M. Balogová

info a foto: MŠ Sládkovičova

Denná škola v prírode MŠ Sládkovičova
22
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM