Rôzne Správy

Skvosty Gemera a okolia: Tipy na septembrový výlet, FOTO

Pozrite si náš výber.

Ilustračný obrázok k článku Skvosty Gemera a okolia: Tipy na septembrový výlet, FOTO
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Región Gemera, ako aj celé východné Slovensko sa môže pýšiť pamiatkami, ktoré by nám mohli závidieť po celom svete, či už prírodné alebo historické. My sme vám vyselektovali päť zaujímavých lokalít, ktoré sa oplatí navštíviť.

Výhľady na mesto a celé okolie

Vyhľadávaným miestom turistov na Silickej planine sú dva parádne vyhliadkové body, a to Dievčenská a Brzotínska skala. Z nich v prípade krásneho počasia dovidíte naozaj ďaleko. Pri prvej zo spomínaných skál sa do výšky týči aj televízny vysielač. Z oboch miest môžete z času na čas zazrieť aj končiare Vysokých Tatier. K obom skalám vedie značený turistický chodník a dobrým východiskovým bodom je dedinka Jovice. Prechádzku v lese zvládne naozaj každý a príroda sa určite odmení krásnymi spomienkami.

Len po značených chodníkoch. Klubu slovenských turistov Rožňava, dňa 4. októbra 2017 počas brigády RR KST Rožňava osadili nové smerovníky k novej vyhliadke na Brzotínskych skalách. Doteraz táto lokalita s krásnymi výhľadmi nebola turisticky sprístupnená, no po novom sa to zmenilo, a môžete sa kochať krásnymi výhľadmi na Rožňavskú kotlinu z novej, zeleno značenej vyhliadky. Avšak platí zákaz pohybovať sa mimo vyznačeného turistického chodníka alebo náučného chodníka.

Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Nevšedný objekt na planine

Prechádzkou po známej Plešiveckej planine môžete natrafiť na nevšednú historickú stavbu. Nie každý vie, o čo sa vlastne jedná. My sme sa pozreli hlbšie. Už pohľad na mapu niektorých zmätie. Na planine sa okrem iného nachádzajú stovky jaskýň a priepastí, niektoré s monumentálnymi rozmermi a jedno technické dielo. Jedná sa o Serényiho cisternu, ktorá slúžila na zhromažďovanie dažďovej vody. Plešivecká planina sa dávno využívala aj na pasenie dobytka.

Problém s vodou sa vyriešil až po stavbe cisterny, ktorá má v priemere 16 metrov a hĺbku 4 metre. Cisterna bola schopná zadržať 960-tisíc litrov vody. Postavili ju na mieste akéhosi prírodného lievika v krajine a kanálmi do nej stekala dažďová voda z okolitých svahov.

Zdroj: Facebook - Čierne diery

Titulná foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM