Peter Handzuš Rôzne

Sobotné záchranné akcie HZS

HZS zasahovali v sobotu vo Vysokých Tatrách, na Donovaloch, Pieninách a vo Veľkej a Malej Fatre.

Záchranári z OS Veľká Fatra boli v dopoludňajších hodinách požiadaní o pomoc. O pomoc žiadal český turista, ktorý sa včera podvečer mal stretnúť so svojím kolegom na Smrekovici. Keďže sa tam nestretli a nevedel sa s ním telefonicky skontaktovať, žiadal dnes dopoludnia o pátraciu akciu. Do akcie boli nasadení dvaja profesionálni a traja dobrovoľní záchranári. Pátracia akcia bola ukončená v popoludňajších hodinách, keď sa hľadaný prihlásil kolegovi s tým, že už je na ceste domov a je v poriadku.

Súbežne s touto pátracou akciou bol hlásený úraz na bobovej dráhe na Donovaloch. Zranená bola slovenská turistka, ktorá sa spolu so svojím partnerom prevrátila na bobovom vozni. Utrpela pravdepodobne zlomeninu hornej končatiny a mnohopočetné odreniny. Po ošetrení na mieste, pokračovala spolu s partnerom na ďalšie ošetrenie do nemocnice v Banskej Bystrici.

Ďalšia žiadosť o pomoc prišla z Pienin, kde si pri páde z bicykla poranila ľavú hornú končatinu poľská turistka. Záchranári poskytli tejto 27-ročnej turistke neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Následne ju odovzdali príslušníkom GOPRu, ktorí ju transportovali do najbližšej nemocnice.

V popoludňajších hodinách požiadal slovenský turista o pomoc pre svoju manželku. Dvojica schádzala turistickým chodníkom dole Velickou dolinou. Pri večernom daždi sa pani pošmykla a bolestivo si poranila dolnú končatinu. Na pomoc vyrazili 4 príslušníci HZS, ktorí ju na mieste ošetrili a pomocou nosidiel transportovali na Sliezsky dom. Ďalej pokračovali terénnym vozidlom do Tatranskej Polianky, kde bola pacientka odovzdaná privolanej RZP.

Zasahovali aj záchranári z Malej Fatry. Prvá záchranná akcia bola v sedle Medzirozsutce. Česká turistka si poranila koleno a nemohla ďalej samostatne pokračovať. Záchranári ju na mieste ošetrili a transportovali ju pomocou nosidiel UT-2000 na dom HZS vo Vrátnej, kde ju odovzdali jej kolegyni, s ktorou pokračovala na ďalšie vyšetrenia.

Druhá záchranná akcia v Malej Fatre bola tiež v lokalite Malého Rozsutca tesne na Príslopom nad Bielou. Česká turistka sa nešťastne pošmykla a poranila si chrbticu, čo jej znemožnilo samostatne pokračovať. Na pomoc jej vyrazili traja príslušníci HZS, ktorí jej na mieste poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť, zafixovali a pomocou rakúskeho vozíka transportovali až do Terchovej, kde ju odovzdali posádke RZP.

Informácie pre Poprad24 poskytlo OS HZS. Foto: hzs.sk

hzs_sobota
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM