Eva Viestová Kultúra

Známa spisovateľka prezradila pikošky zo svojho života

Vo štvrtok podvečer sa kníhkupectvo KnihArt zaplnilo čitateľmi do posledného miestečka. Dôvodom bola beseda s obľúbenou úspešnou slovenskou spisovateľkou Andreou Coddington. Tá prezradila pikošky zo svojho života v Amerike, aj to ako sa jej posledný rok žije späť na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Známa spisovateľka prezradila pikošky zo svojho života
Foto: Eva Viestová

Úspešná spisovateľka prijala pozvanie na besedu so svojimi fanúšikmi v Revúcej s radosťou. V úvode ju srdečne privítala majiteľka kníhkupectva KnihArt Tatiana Kršková, ktorá celú besedu aj moderovala. Autorka počas celej besedy pôsobila veľmi uvoľneným a príjemným dojmom a zodpovedala všetky zvedavé otázky čitateľov.

Kto je Andrea Coddington?

Andrea Coddington sa narodila v Radošine a vyštudovala žurnalistiku. Po páde „dvojičiek“ roku 2001 mala možnosť vycestovať do USA, kde pracovala ako redaktorka. Nakoniec ostala v Amerike 10 rokov, vydala sa, mala dve deti aj ovdovela. Ako neskôr sama priznala, prežila tu veľa pekného, ale aj bolestivého. Na Slovensko sa vrátila pred rokom, aby tu našla opäť svoje miesto na Zemi a útočisko.

Počas svojej redaktorskej práce v USA sa mala možnosť stretnúť s mnohými známymi osobnosťami ako napr. Hilary Clinton, navštívila tiež Biely dom, či Pentagon. Prezradila aj čo to zo života „za veľkou mlákou“ po smrti manžela a o tom ako sa dostala k novému bytu na Manhattane prostredníctvom lotérie.

Ako vznikali jej knižky?

Počas besedy ozrejmila čitateľom „zákulisie“ vzniku jej knižiek. Prvá z nich s názvom Mal to byť úspešný život je akousi jej spoveďou a ako povedala, vznikla veľmi spontánne. Ako však priznala, nikdy ju nečítala, lebo je v nej veľa osobných smutných vecí, o ktorých tam píše veľmi otvorene. Nazvala ju priam výstrelom úprimnosti.

K písaniu druhej knižky s názvom Židovka ju doviedla tiež náhoda. Počas hrania tenisu sa zoznámila s paňou, ktorej zaujímavý životný príbeh sa rozhodla zvečniť v knihe. Písanie jej trvalo rok.

Tretí román Cudzia krv je tiež skutočným príbehom. Hlavnou pointou je, že je dobré sa občas v živote sa zastaviť a užívať si, lebo nikdy nevieme, dokedy tu budeme.

Novinkou z jej autorskej dielne je kniha s názvom Predohra. Je trochu pikantná. Ako povedala, jej mamka, ktorá je jej prvým kritikom, po jej prečítaní vyhlásila : Čo na toto povie pán farár v dedine? Autorka z nej besedujúcim prečítala časť na ukážku.

Potom už prišli na rad otázky od čitateliek – týkajúce sa práce ale aj súkromia a podpisovanie knižiek.

V súkromí priebežne rieši dilemu, či sa vrátiť späť do USA, tak ako by to chceli jej deti, alebo nie. Čo sa týka práce pracuje už na ďalšej knižke. Prezradila že bude určite nabitá vášňou a energiou a určite v nej bude aj niečo skutočné aj vymyslené.

BesedaKniha
1
Galéria
BesedaKniha
20
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM