Jakub Forgács Krimi

Starosta Hucína sa priznal, že zobral úplatok: Takýto trest mu naparili!

Na tri roky odňatia slobody podmienečne a peňažný trest tisíc eur za korupciu odsúdil vo štvrtok senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici 41-ročného starostu Hucína v okrese Revúca Ľubomíra Samka.

Ilustračný obrázok k článku Starosta Hucína sa priznal, že zobral úplatok: Takýto trest mu naparili!
Zdroj: Webnoviny.sk

Starosta priznal, že v júni tohto roku zobral od podnikateľa úplatok desaťtisíc eur. Spáchal tak zločin prijímania úplatku ako verejný činiteľ. Samko uzavrel s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry dohodu o vine a treste a senát ŠTS ju schválil, čím sa rozsudok stal právoplatným. Samko ako odsúdený tým prišiel o funkciu starostu.

Úplatok zobral starosta od podnikateľa z Revúcej, ktorý chcel v katastri obce kúpiť pozemky pre svoju firmu. Pozemky patrili Slovenskému pozemkovému fondu a na ich odkúpenie potreboval podnikateľ súhlasné stanovisko obce. Starosta si za kladné vybavenie od podnikateľa 19. júna vyžiadal desaťtisíc eur a o týždeň na to úplatok v priestoroch Obecného úradu pri osobnom stretnutí aj prevzal. Hneď na to starostu i s úplatkom zadržala polícia.

Na súde Samko vyhlásil, že chce uzavrieť dohodu o vine a treste a senát mu dal priestor. Dohoda obsahuje okrem trojročného podmienečného trestu a pokuty tisíc eur aj zákaz desať rokov vykonávať povolanie, zamestnanie alebo funkciu v orgánoch verejnej správy. Počas skúšobnej štvorročnej doby podmienečného odsúdenia Samko sa musí podrobiť mediačnému a probačnému dohľadu súdu a programu sociálneho výcviku. Sudca Samkovi nepovolil na zaplatenie pokuty splátkový kalendár. Ak by starosta peňažný trest úmyselne neuhradil, šiel by do väzenia na jeden rok.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM