Eva Viestová Kultúra

FOTO: Nová ozdoba mesta. Jelšavu skrášlil Stĺp priateľstva

Odhalením drevorezby stĺpu priateľstva sa v piatok začali oslavy 770. výročia najstaršej písomnej zmienky o Jelšave. Stĺp osadili v centre pred Mestským múzeom a Osvetovým centrom vyšehradskej kultúry.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nová ozdoba mesta. Jelšavu skrášlil Stĺp priateľstva
Foto: Eva Viestová

Ako povedal primátor mesta Milan Kolesár, pamätný stĺp má symbolizovať priateľstvo medzi obyvateľmi Jelšavy, českého Uničova, maďarského Tótkomlósu, rumunského Nadlaku a poľských Szczekocin.

Autorkou drevorezby je učiteľka výtvarnej výchovy v Základnej škole s Materskou školou v Jelšave Eva Wilson. Je známa predovšetkým ako autorka detských kníh s tematikou Gemerských povestí doplnených jej originálnymi ilustráciami. Všestranná umelkyňa sa aj so svojimi žiakmi venuje tiež hrnčiarstvu, či drevorezbe.

Na drevenom stĺpe je informácia o 770. výročí, na počesť ktorého drevený stĺp osadili, a tiež erby partnerských miest.

„Je to symbolika, pretože tieto mestá s nami spolupracujú jednak na základe partnerských zmlúv, ale čo je oveľa dôležitejšie, funguje tam aj neformálna a najmä priateľská spolupráca. Sú tam viaceré spolky, či už sú to poľovníci, hasiči, alebo umelci, ktorí si porozumeli a ich priateľstvá sa rozvíjajú. Myslím si, že je to veľmi dobrý smer, ktorý Jelšava nabrala,“ povedal Kolesár.

Odhalenie Stĺpu priateľstva v Jelšave
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM