Eva Viestová Rôzne

Študenti pripravujú štúdiu využiteľnosti Coburgovského kaštieľa

Študenti architektúry pripravujú štúdiu využiteľnosti Coburgovského kaštieľa v Jelšave, ktorý mesto už roky nedokáže predať.

Primátor Milan Kolesár sa kaštieľu zo 16. storočia snaží pomôcť viac ako osem rokov. „Stále robíme iba malé kroky a nehnuteľnosť starne a chátra. Zvažujeme dve cesty, buď historický objekt niekto odkúpi a zrekonštruuje, alebo ho zachránime vlastnými silami, čo je nesmierne náročné,“ uviedol TASR primátor, ktorý dal vyhotoviť nový znalecký posudok kaštieľa. Jeho cena je v súčasnosti 80.000 eur. Naposledy sa o kúpu zaujímal Maďar, ktorý mal prísť do Jelšavy na obhliadku kaštieľa na jar, doteraz sa však Kolesárovi neohlásil.
Mesto pred niekoľkými dňami navštívili študenti architektúry z Bratislavy, ktorí sa rozhodli vypracovať štúdiu využiteľnosti kaštieľa. „Potom sa budeme môcť rozhodnúť a zvážiť ďalší postup. No obávam sa, že po rekonštrukcii by mesto prevádzku tejto nehnuteľnosti nezvládlo,“ potvrdil primátor a doplnil, že na kaštieľ stále dohliada súkromná bezpečnostná služba.
Dominanta centra Jelšavy sa využívala ešte v 70. rokoch minulého storočia a slúžila ako poľnohospodárska škola, neskôr bol v jednej časti klub dôchodcov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM