Eva Viestová Od Vás

Študentka z Revúcej spoznala na vlastnej koži taliansku mentalitu...

Prinášame vám príbeh študentky Prvého slovenského literárneho gymnázia, ktorý zažila počas svojho trojmesačného výmenného pobytu v Taliansku.

Zapojila som sa do programu Comenius- individuálna mobilita žiakov, vďaka ktorému bolo mojím domovom na 3 mesiace Taliansko. Bola to výzva a šanca, ktorá sa neodmieta. Spočiatku som sa bála, no samozrejme mala i veľké očakávania.

[size=14][color=#cc3300]­Začiatky boli ťažké[/color][/si­ze] Prvé týždne neboli veľmi ružové, keďže prvá rodina, v ktorej som bývala, mi nedala veľa možností spoznať taliansku kultúru, ľudí, miesta. Časom som sa však, vďaka p.p. Kovaľovej a vďaka profesorke angličtiny zo školy, ktorá na výmene participovala, dostala do novej rodiny. Od tej doby sa všetko zmenilo.

[size=15][color=#cc3300]­Okrem štúdia aj veľa cestovania[/co­lor][/size] Za dva mesiace som spoznala takmer celé južné Taliansko. Každý deň v týždni, okrem nedele, som chodila do školy. Musím povedať, že zo začiatku som bola voči talianskemu školstvu skeptická, no mýlila som sa. Stredné školy svedomito a kvalitne pripravujú študentov pre budúce univerzity.

Spoznala som, ako veľmi rozdielna je talianska mentalita. Ľudia sa nikdy nikam neponáhľajú, no vždy všetko stihnú. Užívajú si svoj život, no pritom nemôžem povedať, že by boli leniví, to práve naopak. Sú srdeční a prajní, presne tak, ako moja druhá hosťujúca rodina. Som veľmi rada, že som sa dostala práve tam a za dva mesiace sa mi ich dom stal naozajstným domovom, do ktorého sa vždy rada vrátim.

[size=14][color=#cc3300]­Viva l ´Italia![/color][/si­ze] Chcela by som touto cestou poďakovať vedeniu školy PSLG a p.p Kovaľovej, vďaka ktorej som sa do projektu mohla zapojiť. Patrí jej obrovská vďaka za všetok jej čas a snahu , aby tri mesiace v cudzej krajine boli jedným z najkrajších zážitkov života. Podarilo sa jej to stonásobne viac.

Dúfam, že budem mať šancu sa tam ešte niekedy, a nielen raz, vrátiť. Tri mesiace mi priniesli množstvo nových priateľstiev, veľa ma naučil pobyt mimo rodiny a priateľov a v neposlednom rade som si zdokonalila angličtinu a naučila sa základy taliančiny. Viva l ´Italia!

info a foto : PSLG Revúca

PSLG Talinsko
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM