Sandra Polovková Šport

Reportáž z Rally Lubeník: Super počasie, rýchle autá a krásne ženy

Tohtoročná Global Oil V. Rally v Lubeníku bola skutočne napínavá. Trate, ktoré organizátori pripravili boli nielen krásne, ale aj náročné: rýchle a miestami plné štrku. Súťaže DMACK Rally 2013 a Slovenský Rally Pohár majú svojich víťazov...

Ilustračný obrázok k článku Reportáž z Rally Lubeník: Super počasie, rýchle autá a krásne ženy
Foto: Eva Viestová

Rýchly víkend v Lubeníku začal v piatok pompézne. Krátko po tom ako moderátor podujatia, Alexander „Šaňo“ Štefuca, vyspovedal aktuálne najlepších jazdcov sezóny, na priľahlej lúke pristál vrtuľník s najnovšími sponzormi pretekov zo spoločnosti Global Oil. Pohľad zvrchu ich uchvátil a svoju podporu prisľúbili aj do nasledujúceho ročníka…

Rýchle autá, krásne ženy… a víťazi!

Napätá jazda gemerskou dolinou v deviatich rýchlostných skúškach súťaže Majstrovstiev Slovenska má už tretíkrát za sebou zahraničného víťaza. Je ním dvojica Grzyb – Hundla, ktorí nemali počas celého preteku ani jeden technický problém.

„Vyhrali sme tu po tretíkrát, takže sme veľmi spokojní. Na rozdiel od Rally Tatry, bolo naše auto naozaj skvelo pripravené. Tešíme sa z výsledku a budeme ďalej bojovať,“ zhrnul Grzyb.

Na 2. mieste skončil Melichárek so stratou takmer 50 sekúnd. Od rána to vyzeralo tak, že prvé dve dvojice budú medzi sebou bojovať, ale napokon tomu tak nebolo. Prvé miesto si vo všetkých rýchlostných skúškach pripísali Poliaci a svojím súperom nedali žiadnu šancu. Bratia Melichárkovci prezradili:

„Sme veľmi spokojní, dosiahli sme, čo sme chceli. Potrebovali sme ísť svoje tempo a zbytočne nešpekulovať. Už teraz sme majstrami Slovenska i majstrami vo svojej triede. Ide už len o titul v otvorených majtrovstvách.“

3. miesto po odstúpení posádky Koči – Starý, spočiatku posunuli dvojici Ondrej – Gomora, ale po pridelení náhradného času sa na neho dostali Hadik s Kertészom. Tí počas celého dňa dosahovali naozaj skvelé časy a so svojím Subaru Impreza R4 vyhrali triedu 2. Krásne 4. miesto si na svoj účet pripísali Tomáš Ondrej s Adamom Gomorim. Po premiére vo vozidle Škoda Fabia S2000 boli nadmieru spokojní.

„Bol to prvý štart s týmto vozidlom. Zo začiatku som s ním trošku bojoval, ale postupne sa to zlepšovalo. S výsledkom som veľmi spokojný,“ povedal Ondrej na cieľovej rampe.

Slovenský Rally Pohár získali Revúčania!

Podobne ako posádky DMACK Rally 2013 – Majstrovstiev Slovenska, tak aj dvojice Slovenského Rally Pohára prežili adrenalínovú jazdu v štyroch rýchlostných skúškach. Absolútne víťazstvo sa podarilo získať domácej posádke Jozef Kriška – Ján Bomba, na Renaulte Clio z autoklubu Revúca, ktorí tak súčasne vyhrali aj svoju triedu P3. Posádka počas celého dňa viedla súboj s Prešovčanom Petrom Haluškom, ktorého navigoval Michal Donoval. Tí napokon prehrali so stratou len dvoch sekúnd a dvoch desatín.

„Počas celého dňa som bol trochu nervózny, pretože je to domáca súťaž, ktorú sme ešte nikdy nedojazdili. Zobral som to napokon tak, že sa ideme len odviezť, pobaviť a uvidíme čo z toho bude. Peťo bol skvelým súperom, do poslednej rýchlostky sme štartovali akoby odznovu, lebo časy boli takmer úplne rovnaké. Išlo o víťazstvo, dali sme do toho teda maximum. Podarilo sa vyhrať, takže sme veľmi spokojní,“ povedal víťaz.

Trojicu najrýchlejších uzatvára posádka bratov Kamil Švec – Erik Švec na Honde Civic. Tí vyhrali zároveň aj triedu P2 a porazili tak svojho večného súpera Kožeja.

„Prvýkrát stojíme na pódiu aj v absolútnom poradí, takže sme veľmi spokojní. Mali sme domáce publikum, šlo sa teda dobre. Trochu sme sa vyľakali, keď sa rozsvietila kontrolka motora, ktorá stále nezhasla, ale pravdepodobne to bude problém len s nejakými čidlami. Tešíme sa výsledku,“ sumarizoval jazdec.

V triede P1 si počas celého dňa najlepšie viedli opäť domáci, Marian Kekeňák s Tiborom Bernáthom. Okrem 1. miesta v triede si odniesli aj 5. miesto v celkovom hodnotení. So svojím umiestnením však neboli spokojní.

„Chceli sme skončiť o niečo lepšie, ale nepodarilo sa. Navyše máme nejaký problém s prevodovkou. Všetko bolo super, ale nie sme úplne spokojní,“ povedal Kekeňák.

Do cieľa dorazilo 16 posádok z 21 a medzi nimi boli aj Zvalo – Vician, ktorí úspešne absolvovali Rally školu a do nasledujúcej súťaže už môžu vyraziť naostro.

Hor sa do príprav ďalšieho ročníka!

GLOBAIL OIL V. Rally Lubeník aj tento rok potvrdila dlhoročné skúsenosti organizátorov, ktorým sa podarilo usporiadať a zabezpečiť skvelé preteky, ktoré väčšina jazdcov verejne pochválila. Spokojnosť s celým priebehom prejavil aj riaditeľ pretekov, Pavol Štefanko:

„Mali sme menšie kolízie i technické poruchy, avšak bez väčších problémov sa všetko zvládlo. Myslím, že piaty ročník tejto súťaže dopadol veľmi dobre a radi by sme v tejto tradícii pokračovali aj o rok", zhrnul riaditeľ.

Hor sa do príprav ďalšieho ročníka!

info: www.autosportfoto.sk výsledky: http://www.srs.sk/vysledky_new/

Rally Lubeník 2013
40
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM