Rôzne

SVET O SLOVENSKU: Úplný prepadák vo využívaní letísk. Sme takí bezvýznamní?

V porovnaní s približne rovnako veľkými krajinami je Slovensko úplný letecký trpaslík. Najviac však rastie letisko Poprad - Tatry.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Úplný prepadák vo využívaní letísk. Sme takí bezvýznamní?
Zdroj: TASR

Nelichotivú štatistiku vypracoval európsky letecký portál Anna Aero. Zverejnené čísla vykresľujú Slovensko ako veľkú dedinu, kam sa nikomu lietať nechce. Najlepšie obdobie zaznamenali letiská v Bratislave, Poprade a Košiciach v roku 2008. Odvtedy už išli len z kopca a pád sa zastavil až minulý rok.

Nelichotivé porovnanie

Anna Aero zámerne dal vedľa seba údaje zo Slovenska, Fínska a Nórska, keďže sú to krajiny s približne rovnako veľkou populáciou – o niečo viac ako päť miliónov obyvateľov. Aj ich hlavné mestá sú zhruba rovnako ľudnaté. Rozdiely vo vyťaženosti letísk sú však závratné.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Americkí vojaci na Sliači zastrašujú Rusko

Helsinky privítali minulý rok 16,4 milióna leteckých pasažierov, cez Oslo ich prešlo 24,6 milióna a Bratislavu si ako svoju destináciu pre odlet či prílet zvolilo len 1,56 milióna cestujúcich. V prepočte na jedného obyvateľa fínskej metropoly tak pripadá 26 pasažierov, na jedného obyvateľa nórskeho hlavného mesta 37 pasažierov a na jedného Bratislavčana len 3,6 pasažiera.

Letecký portál neuvádza dôvody takých priepastných rozdielov. V prípade Bratislavy určite zohráva svoju úlohu aj blízkosť oveľa väčšej a významnejšej Viedne, odkiaľ lieta veľa Slovákov. Každopádne, dobrou správou je, že objem slovenskej leteckej dopravy narástol za minulý rok o 18 percent.

Rekordný rok 2008

Najlepšie výsledky za poslednú dekádu dosiahlo Slovensko v roku 2008, kedy cez letiská v Bratislave, Košiciach a Poprade prešlo 2,87 milióna cestujúcich. Potom sa však naplno prejavila globálna finančná kríza a čísla išli rapídne dole. Ešte aj dnes od nás lieta o tretinu cestujúcich menej ako pred ôsmimi rokmi.

Najpomalšie sa spamätáva Bratislava, ktorá má v porovnaní s rokom 2008 stále o viac ako 650 tisíc leteckých pasažierov menej. Košické letisko rastie slušným tempom, ale stále obsluhuje o tretinu cestujúcich menej ako pred ôsmimi rokmi.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Zadoček našej olympijskej plavkyne boduje!

Jedine Poprad sa môže pochváliť, že sa dostal na predkrízovú úroveň. Ako svoju leteckú destináciu si ho minulý rok vybralo o 30 tisíc ľudí viac ako v najsilnejšom roku 2008, čo predstavuje medziročný nárast až o 169 percent. Anna Aero to vysvetľuje tým, že z Popradu začal lietať do Londýna nový operátor Wizz Air.

Najviac letov zo Slovenska zrejme nebude dovolenkových. Najčastejšou destináciou je totiž Veľká Británia, kam smeruje pätina všetkých letov. Nasleduje Grécko, Taliansko, Španielsko, Bulharsko a až na šiestej priečke je Turecko, ktoré zaznamenalo najväčší medziročný prepad – takmer o 70 percent. Dôvodom je zhoršená bezpečnostná situácia v krajine, ktorá odrádza dovolenkárov.

Ilustračné foto, TASR

Letiská PP-KE-BA
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM