Jakub Forgács Krimi

Teplé počasie láka na bicykle. Varovania revúckych policajtov netreba brať na ľahkú váhu!

Aj mnohí Revúčania už po zime oprášili bicykle a vyrazili do ulíc. Okrem radosti z jazdy však treba mať na pamäti aj pravidlá, ktoré musia dodržiavať. Na čo netreba zabudnúť?

Ilustračný obrázok k článku Teplé počasie láka na bicykle. Varovania revúckych policajtov netreba brať na ľahkú váhu!
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Vzhľadom k tomu, že medzi najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky patria i cyklisti, Okresný dopravný inšpektorát (ODI) upozorňuje a vyzýva na dodržiavanie povinnosti, ktoré im vyplývajú v súvislosti s cestnou premávkou z platných právnych predpisov.

Vinní aj cyklisti

„Pokiaľ si cyklisti neuvedomia, že sú účastníkmi cestnej premávky rovnako ako i vodiči motorových vozidiel a teda sú aj oni povinní rešpektovať ustanovenia zákona NRSR, bude stále dochádzať k dopravným nehodám s tragickými následkami. Nakoľko nie vždy sú vinní za takéto dopravné nehody vodiči motorových vozidiel,“ uviedol Milan Straka, vedúci ODI.

Takisto ani cyklisti by nemali zabúdať, že pri zrážke s autom, s pevnou prekážkou, len málokedy vyjdú bez vážnejšieho poranenia a zničenia bicykla. „V zmysle zákona o cestnej premávke sa na bicykli sa jazdí predovšetkým po cestičke pre cyklistov. Kde takáto cestička nie je, jazdí sa pri pravom okraji vozovky a jednotlivo za sebou. Ak sa tým neohrozujú ani neobmedzujú chodci, smie sa jazdiť po pravej krajnici vozovky,“ pokračoval Straka.

Bez držania nie!

„Neprípustné je jazdiť bez držania riadidiel, držať sa iného vozidla, viesť druhý bicykel, ručný vozík, zviera a predmety, ktoré ohrozia cyklistu a ostatných účastníkov cestnej premávky,“ uviedol ďalej s tým, že za zníženej viditeľnosti musí mať cyklista jazdiaci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev.

Ako tiež spomenul, cyklista je povinný počas jazdy na bicykli mimo obce chrániť si hlavu riadne upevnenou ochrannou prilbou. Ak je cyklistom osoba mladšia ako 15 rokov, táto povinnosť sa vzťahuje aj na jazdu v obci. „Na jednomiestnom bicykli nie je dovolená jazda viacerým osobám. Osoba staršia ako 15 rokov môže viezť osobu mladšiu ako desať rokov na pomocnom sedadle na prepravu dieťaťa s pevnými opierkami na nohy, v prívesnom vozíku určenom na prepravu detí, v detskom bicykli pevne spojeným tyčou s vodiacim bicyklom,“ povedal Straka.

„Osoba mladšia ako 10 rokov smie na ceste s výnimkou cestičky pre cyklistov, poľnej cesty, lesnej cesty a obytnej zóny jazdiť na bicykli len pod dohľadom osoby staršej ako 15 rokov, ktorá je dostatočne spôsobilá, aby na ňu riadne dozerala, a ktorá zodpovedá za dodržiavanie povinností podľa tohto zákona touto osobou,“ upozornil.

Povinná výbava

Ako vozidlá musia mať povinnú výbavu, aj bicykel musí spĺňať určité podmienky, aby mohli cyklisti bezpečne vyraziť na cesty. Základným pravidlom je síce vidieť a byť videný, ale je tu aj niekoľko ďalších rád pre bezpečnú jazdu bicyklom:

  • Bicykel musí byť vybavený dvoma na sebe nezávislými účinnými brzdami, konce rúrok riadidiel musia byť ukončené napríklad zátkami alebo rukoväťou.
  • V zadnej pozdĺžnej strednej rovine bicykla musí byť červené odrazové sklo. Môže byť nahradené odrazovými materiálmi na odeve alebo obuvi cyklistu. Nad povrchom predného kolesa musí byť biele odrazové sklo. Odrazové sklá oranžovej farby musia byť na oboch stranách pedálov a na lúčoch kolies.
  • Počas jazdy za zníženej viditeľnosti je dôležité riadne osvetlenie. Vpredu biele svetlo, prípadne biele prerušované svetlo do vzdialenosti 20 metrov. Vzadu červené svetlo, alebo aj prerušované, môže byť kombinované so zadným červeným odrazovým sklom. Kapacita svietivosti najmenej 1,5 hodiny bez prerušenia.
  • Bicykel môže byť vybavený aj blatníkmi prekrývajúci celú šírku pneumatiky, krytom reťaze, pomocným sedadlom na prepravu dieťaťa a nosičom batožiny.

„Podľa zákona hrozí pokuta vo výške 30 eur cyklistom, ktorí na sebe nemajú za zníženej viditeľnosti reflexné prvky alebo odev. Za jazdu mimo obce bez ochrannej prilby hrozí pokuta 10 eur. Pokuta do výšky 50 eur hrozí cyklistom ak ohrozujú iných účastníkov najmä vedením druhého bicykla za jazdy, ručného vozíka alebo psa a iných predmetov, ktoré by sťažovali vedenie bicykla,“ dodal Straka so slovami, že oveľa vyššie sankcie však hrozia cyklistom, ak vedú bicykel pod vplyvom alkoholu.

Čítajte tiež:

FOTO: Hasiči preberali ocenenia od svojho najvyššieho šéfa. Medaily putovali aj do Revúcej!

Pozoruhodný vesmírny úkaz na nebi. Kedy Merkúr prejde popred Slnko nad hlavami Revúčanov?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM