Sandra Polovková Kultúra

TIP NA VÍKEND: Po 6 ročnej prestávke prebieha medzinárodný divadelný festival Tempus Art!

Rožňava od štvrtku hostí divadelné, cirkusové, či filmové produkcie nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Do nedele prebieha 4. ročník medzinárodného festivalu alternatívnych divadiel Tempus Art. Hostia a domáci umelci sú originálnym lákadlom so zárukou kvality na príjemne strávené dni...

Ilustračný obrázok k článku TIP NA VÍKEND: Po 6 ročnej prestávke prebieha medzinárodný divadelný festival Tempus Art!
Foto: Sandra Polovková / Zdroj: TASR

V Revúcej stále chýbajú možnosti kultúrneho života. Ak vám chýbajú emócie a zážitky z divadelných predstavení, či projekcie kvalitných filmov, výstavy alebo párty, určite počas víkendu navštívte neďalekú Rožňavu. Prečítajte si aký bohatý a kvalitný program pre vás organizátori pripravili…

Alternatívne umenie z rôznych častí sveta v malom mestečku

Tempus Art kumuluje v Rožňave umenie, ktoré ponúka alternatívu voči mainstreamovej produkcii. Prezentuje svoju angažovanosť, interpretácie a spôsoby tvorby, ktoré nie sú v repertoárových divadlách bežne v programe. Navyše dramaturgia spojila inscenácie pre deti, cirkus, drámu, pohybové divadlo, študentské filmy, vernisáže a koncert do jedného podujatia.

Tempus Art a Dni mesta Rožňavy

Festival po šesťročnej prestávke začal vo štvrtok 4. ročník festivalu aj vďaka regionálnej súčasti projektu Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013. Okrem toho sa stáva aj súčasťou osláv Dňoch mesta Rožňava.

Víkend s kvalitnými zahraničnými titulmi

Dramaturgia v sobotnom a nedeľnom programe pripravila pre divákov porcie kvalitného zahraničného umenia.

V sobotu o piatej sa v experimentálnej sále predstaví maďarský tanečný duet Tao Te divadla Ferenc Fehér Company. Inscenácia získala viacero prestížnych medzinárodných cien. Príbeh je inšpirovaný legendárnou čínskou ságou – Lao c´- známeho diela Tao te t´ianga. O siedmej večer bude v Hlavnej sále predstavenie izraelsko – ruského zoskupenia Clipa Theatre a českého divadelného súboru Teatr Novogo Fronta, With unarmed forces / S neozbrojenými silami. V inscenácii tvorcovia pracujú s princípmi fyzického divadla na tému manipulácie.

Nielen divadlo, ale aj film

Pred posledným predstavením, o štvrť na sedem v kaviarni A-Club bude premietanie dvoch filmov, Chytení v sieti a Kino svet, z dielne študentov dokumentárnej tvorby na Akadémii umení.

Nedeľa, posledný deň festivalu a a ešte veľa programu

Prvé predstavenie o tretej poobede na nádvorí Radnice bude zo Slovenska. Herkules alebo Dobytie pekla je tvorbou skupiny Tyjátr Ivana Gontka. Jej cieľom je prinavrátiť do súčasnosti tradíciu kočovných bábkarov a komediantov. O šiestej podvečer sa divákom v hlavnej sále predstaví Pavol „Palec“ Šáriš s komédiou „Chutilo vám páni?“. S touto inscenáciou získal Cenu Stana Radiča za Objav roka na festivale humoru a satiry Kremnické gagy 2012.

Festival ukončia zahraničné produkcie

O pol ôsmej bude v experimentálnej sále predstavenie Synovia zmenení na jelene maďarského divadla Kompánia Theatre Studio. Príbeh je o chlapcoch, ktorí sa stali jeleňmi a snažia sa nájsť cestu k pôvodu. Je to plodný a znovu sa obnovujúci návrat k počiatku. Zmena na jeleňa predstavuje mýtus o prechode. Posledné predstavenie aj so záverečným ceremoniálom je opäť z tvorby divadla Teatr Novogo Fronta. O deviatej večer začne na Námestí baníkov Causa Fatalis. Festival uzavrie inscenácia, ktorá je dynamickou kombináciou súčasného tanca, fyzického divadla s prvkami akrobacie a nového cirkusu.

Tempus Art sa rozlúči s párty

Po ukončení programu bude pod holým nebom pred A-Clubom(v prípade zlého počasia vo foyeri divadla) festivalová večerná afterpárty. V dobrej nálade sa snáď festival nebude lúčiť na dlhšie ako jeden rok, ktorí organizátori využijú na prípravu ďalšieho ročníka.

Info: www.tempusart.sk foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM