Jaroslav Dodok Rôzne

TOP 10: Najlepšie zoologické záhrady u nás a v okolí

Teplé počasie sa nemusí stráviť iba "opekaním" na slnku, ale i v blízkosti zaujímavých zvierat. Na Slovensku sa nachádza dokopy päť ZOO. Obdivovať rozmanitosť prírody tak môžete v Bojniciach, Bratislave, Košiciach, ale aj v Spišskej Novej V

[size=15]Zoologické záhrady na Slovensku[/size]:

1. Zoologická záhrada Bojnice[/size][/co­lor]

Zoologická záhrada v Bojniciach je najstaršou a aj najnavštevovanejšou ZOO na Slovensku, ktorá patrí medzi takzvané všeobecné typy, teda bez vyhradenej špecializácie na určité zvieratá. V minulosti sa venovala pozornosť najmä chovu rysov ostrovidov, bežcov či horských kôz. V súčasnosti je to jediná slovenská zoologická záhrada, ktorá chová slony africké, antilopy bongo, orangutany bornejské i horské zebry. Areál spríjemňuje rekreačné prostredie kúpeľného mesta Bojnice. Celkovo sa v zoo nachádza až 414 živočíšnych druhov.

2. Bratislavská zoologická záhrada[/size][/co­lor]

V Bratislavskej zoologickej záhrade sa nachádza 147 zvierat a až 617 exemplárov. Najzaujímavejšie exempláre v záhrade sú levy juhoafrické, leopardy cejlónske či jaguáre americké. Veľkým lákadlom pre návštevníkov je výbeh zebier a žiráf, antilop i hrošíkov libérijských. V strede zoo je pre najširšiu verejnosť určený i unikátny Dinopark, v ktorom sa rozprestierajú dinosauri na ploche takmer troch hektárov. Súčasťou expozície sú aj náučné chodníky, 3D kino o vývoji života na Zemi či paleontologické ihrisko. Jednou z najväčších atrakcií parku je 200 mil. rokov stará druhohorná rastlina Wollemi Pine.

3. Košická zoologická záhrada[/size][/co­lor]

Košická zoologická záhrada v prírodnom prostredí mestskej časti Košíc – Kavečany je zameraná na euroázijskú faunu. Na návštevníkov čaká 181 druhov zvierat z piatich kontinentov. Celkovo je v zoologickej záhrade až 826 jedincov. **Je to najväčšia zoo na Slovensku. **Medzi najväčšie atrakcie záhrady patrí veľhad kubánsky, krokodíl čelnatý, tuleň sivý, turčniak jednopásy či medveď hnedý.

4. Zoologická záhrada Spišská Nová Ves[/size][/color]

Zoologická záhrada v Spišskej Novej Vsi je najmenšia i najmladšia na Slovensku. S rozhlohou 8,5 ha chová vyše 70 živočíšnych druhov. Návštevníkov čaká arborétum s 30 druhmi drevín. Celkovú scenériu záhrady dotvára potôčik, ktorý preteká cez areálom zoo. V spišskonovoveskej záhrade** nechýba puma americká, ťava dvohrbá, šimpanz učenlivý, ale aj tiger ussurijský. **

5. Zoologická záhrada v Stropkove[/si­ze][/color]

ZOO park Stropkov je situovaný na východe Slovenska, na hlavnom ťahu medzi Ukrajinou a Poľskom. Ide o jedinú zoo svojho druhu na Slovensku. Nachádza sa tu viac ako 60 druhov zvierat v 40 voliérach. Areál poteší najmä detských návštevníkov, ktorý je dotvorený atypickými zariadeniami, ako rozprávkovým bufetom a možnosťou kŕmenia zvierat.

[size=15]Zoologické záhrady v okolitých krajinách[/size]

6. Zoologická záhrada Tierpark Schönbrunn [/size][/color]

Zoologická záhrada Tierpark Schönbrunn vo Viedni je najstaršou zoologickou záhradou na svete. V areáli na návštevníkov čaká akvárium a terárium, pavilón dažďového pralesa s tisíc metrov štvorcových džungle z Bornea, pavilón púšte i mimoriadne atraktívny polárny pavilón s tučniakmi a tuleňmi. Tierpark Schönbrunn sa pýši vzácnymi pandami obrovskými, ktorá previezli do viedenskej ZOO až z Číny.

7. Zoologická záhrada v Prahe[/size][/co­lor]

Zoologická záhrada v Prahe, ktorá sa nachádza v dolnej časti pražskej Troje, je najmodernejšia a aj najväčšia počtom chovaných druhov zvierat. K atrakciám zoo patrí indonézska džungľa, detská zoo, komplex opičích ostrovov a pavilón Afrika zblízka. Medzi najvzácnejšie druhy patrí slon africký, slon indický, sob polárný, panda červená a bongo.

8. Zoologická záhrada Dvůr Králové[/size][/co­lor]

Najväčšia a najobľúbenejšia zoologická záhrada v Českej republike Zoo Dvůr Králové ponúka africké safari a v nich voľne sa pohybujúce kopytníky, ako antilopy, zebry, pakone a vtáctvo.** Zároveň je najväčším chovateľom afrických zvierat v Európe. **Návštevníci sa v lete môžu prejsť po areáli v špeciálne upravených safariautobuse medzi voľne vypustené zvieratá. Medzi najatraktívnejšie časti areálu patria pavilón šelem, svet dinosaurov, pavilón hrošíkov, levov a vodný svet.

9. Zoologická záhrada Krakow[/size][/co­lor]

Zoologická záhrada v Krakowe sa pýši vyše 300 druhov zvierat z celého sveta na rozlohe 20 hektárov. K najvzácnejším druhom zvierat tu patria leopard, jaguár, hrošík libérijský a mnoho ďalších. V areáli je priestor aj pre tých najmenších, ktorí tu majú vystavanú Mini Zoo, kde môžu byť v blízkom kontakte s drobnými zvieratami, ako sú poníky, morčatá, králiky alebo korytnačky.

10. Zoologická záhrada Nyíregyháza[/si­ze][/color]

Jedna z najkrajších zoologických záhrad v Maďarsku sa nachádza v ideálnom prostredí v časti mesta Nyíregyháza-Sóstó. V areáli záhrady sa nachádza akvárium, Tropický dom, Africká panoráma, bazén pre tulene a nedávno otvorená Zelená pyramída. V nej je umiestnené obľúbené Oceanárium.** Veľkú pozornosť pútajú dva druhy slonov, a to ázijské a africké, tigre biele a „kolekcia“ šeliem. **

[color=#ff0000]­VIAC NOVINIEK Z UNIKÁTNEHO PORTÁLU ŠTUDENT24.sk NÁJDETE[link=http://www­.student24.sk/clan­ky?all] TU![/link][/co­lor][size=15][/si­ze]

student24/tasr foto: tasr

zoo
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM