Eva Viestová Rôzne

Tornaľa sa dostala z ozdravného režimu aj bez predaja nehnuteľností

Mesto Tornaľa sa posledným februárovým dňom dostalo z tretieho ozdravného režimu. Vyhlo sa nútenej správe aj bez predaja prebytočného majetku a znížilo dlh pod hraničnú hodnotu vstupu do ozdravného režimu.

Samospráve sa podarilo zabezpečiť riešenie na zníženie zadlženosti pod hranicu 15 percent skutočných bežných príjmov predchádzajúceho roka. Dohodli sa totiž s najväčším veriteľom – spoločnosťou AVE Tornaľa, s.r.o., ktorému dlhujú viac ako 300.000 eur, na novom splátkovom kalendári. „Ak by skrachovali rokovania s veriteľom o novej dohode, boli by sme už v nútenej správe,“ informoval TASR hlavný kontrolór mestského úradu Mikuláš Cmorík.
V rámci ozdravných opatrení mesto prepustilo 16 zamestnancov a usporené mzdové prostriedky, ktoré predstavujú 10.000 eur mesačne, použijú na úhradu záväzkov voči veriteľovi. Tornaľa, aby sa zabavila svojich dlžôb, chcela predať nadbytočný majetok. Vyhlásila verejnú obchodnú súťaž na predaj budovy kníhkupectva. Víťaz, ktorý podal najvyššiu ponuku, sa do stanoveného termínu, čiže do pondelka 28. februára nedostavil k podpísaniu kúpnej zmluvy a vyplateniu kúpnej ceny. Dnes sa nehnuteľnosť ponúkla druhému v poradí s druhou najvyššou ponukou. Ak ani ten nehnuteľnosť neuhradí, ponuka ide na ďalšieho v poradí.
Mesto zaviedlo tretí ozdravný režim od 1. septembra 2010 na základe uznesenia mestského zastupiteľstva, keď výška záväzkov po lehote splatnosti dosiahla 23,3 percenta skutočných bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka, čo predstavovalo 643.969 eur. „K dnešnému dňu mesto dlhuje na faktúrach 536.062 eur, čo je o 107.609 eur pod hranicou zákonom stanoveného maxima pre zavedenie ozdravného režimu,“ uviedol Cmorík.
Ako sa vyjadrila primátorka Anna Szögedi, rozhodujúce pre ďalšie obdobie bude zabezpečiť pravidelnú úhradu faktúr na chod verejnej správy a zároveň spolufinancovať rozpracované projekty, ktoré sú financované z eurofondov.
Mesto sa najviac zadlžilo v čase, keď na jeho čele stál primátor Ladislav Dubovský. Ten sa nachádza vo väzení, je obžalovaný z porušovania právomoci verejného činiteľa a zo zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM