Ľubomír Hudačko Rôzne

Trvalé zastrešenie Krásnej Hôrky: Použije sa nehorľavá krytina, na strechu vyrobia atypické doplnky

Obnova hradu Krásna Hôrka vstupuje do ďalšej fázy. Ministerstvo kultúry vyhlásilo verejné obstarávanie na druhú fázu komplexnej rekonštrukcie tejto národnej kultúrnej pamiatky.

Ilustračný obrázok k článku Trvalé zastrešenie Krásnej Hôrky: Použije sa nehorľavá krytina, na strechu vyrobia atypické doplnky
Zdroj: Webnoviny.sk

Jej predmetom je vybudovanie trvalých krovov a striech. Predpokladaná cena sa pohybuje na úrovni 1,93 miliónov eur s DPH. Žiadosti možno posielať do 18. marca, pričom práce by mali byť ukončené do 18 mesiacov od zadania zákazky.

Trvalé zastrešenie je navrhnuté ako kópia historických konštrukcií na hornom hrade – gotickej veži, gotickom paláci, renesančnej veži, mučiarni, arkádovej chodbe, sklade, strednom a dolnom hrade.

Na zhotovenie zostáv krovov bude použité rezané a strojovo hobľované rezivo. Na objektoch gotický palác, justícia a mučiareň, arkádová chodba projekt navrhuje použiť na zostavy krovov tesané trámy, zhotovené tradičným spôsobom za použitia ručného tesárskeho náradia. Spojovanie konštrukčných prvkov zostáv krovov je navrhované výlučne tesárskymi spojmi.

Použije sa nehorľavá strešná krytina, a to pálená keramická škridla a medený falcovaný plech. Strechy zakryté medeným plechom budú doplnené remeselne vyrobenými atypickými strešnými doplnkami, ako sú tambury, vežičky, strešné vetráky, vikiere, dažďové žľaby a ich nárožia či zberné koše.

Komíny poškodené párom sa vymurujú nanovo. Ostatné sa vzhľadom na svoj zlý stav postupne rozoberú a opäť postavia s použitím pôvodných tehál. Minister kultúry Marek Maďarič vyjadril vlani v decembri nespokojnosť s doterajším postupom prác na hrade, ktoré podľa neho išli veľmi pomaly. Zdynamizovanie celého procesu očakáva pri druhej etape rekonštrukcie.

Národná kultúrna pamiatka Krásna Hôrka je súčasťou Slovenského národného múzea (SNM) – Múzea Betliar. Ničivý požiar, ktorý ju 10. marca 2012 poškodil, vznikol v dôsledku neopatrného zaobchádzania so zápalkami, keď sa dvaja maloletí chlapci pokúšali zapáliť cigaretu a spôsobili pritom požiar trávnatého porastu na hradnom kopci. Oheň sa následne preniesol aj na samotný hrad.

Múzeum uzatvorilo zmluvu so spoločnosťou Marián Fifík, ktorá zvíťazila vo výberovom konaní a má na starosti prvú etapu obnovy. Termín dokončenia dočasného prestrešenia a lešenia hradu sa prostredníctvom dodatkov niekoľkokrát posunul. Konečný dátum je stanovený na 31. mája tohto roka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM