Eva Viestová Rôzne

Turisti na Muránskej planine: K šťastiu im stačí aj karimatka

Sezóna v Národnom parku (NP) Muránska planina sa nekončí. Turisticko-informačné centrum je však otvorené už len cez víkendy. Ako povedal riaditeľ NP Milan Boroš, oficiálne čísla návštevnosti ešte nie sú k dispozícii, pretože návštevníci využívajú čas na horskú turistiku väčšinou až dovtedy, kým chod

Ilustračný obrázok k článku Turisti na Muránskej planine: K šťastiu im stačí aj karimatka
Foto: Eva Viestová

Správa Národného parku Muránska planina už tretí rok ponúka návštevníkom trávenie voľných chvíľ na takzvanej Huculskej magistrále. Ide o sieť lesných ciest a prestupných staníc v horských sedlách mimo chráneného jadrového územia.

„Vybudovali sme niekoľko prestupných staníc, kde sa ľudia môžu pohybovať v sedle na koni, na bicykli alebo aj pešo. Samotný NP nebol dlhodobo propagovaný a využívaný na turistiku. Ľudia ho však začínajú objavovať. Toto je jedna z mála možností, kde môžu stráviť dovolenku v regióne a pritom vidieť prírodné úkazy, ktoré nikde inde nenájdu,“ povedal Boroš.

Jednou z prestupných staníc je sedlo Chlipavice na hranici Muránskej planiny a Klenovského vepra. V minulosti sa tam obyvatelia Pohronskej Polhory starali o lúky a polia. „Našou úlohou je udržať to v tradičnom štýle. Pre stavby sme využili miesta, kde aj v minulosti stála koliba a hospodárska budova. Teraz je tu koliba, v ktorej sa dá prespať. Ide o klasický zrub, kde si však návštevník líha na lôžko s vlastnou karimatkou a spacákom. Na mieste maštale dnes nájdete krčmu, kde sa dá najesť,“ doplnil zoológ NP Muránska planina Jerguš Tesák.

Správa Národného parku Muránska planina podporuje budovanie jednotlivých staníc Huculskej magistrály v tradičnom štýle. Okrem základných služieb chcú v regióne vyzdvihovať tradičné remeslá, ktoré tamojších obyvateľov živili aj v minulosti.

„Útulne pre turistov nemajú označenia ako moderné hotely. Pre turistov sú v tomto smere najlepšou značkou hviezdičky na oblohe. Na týchto miestach môžu prespať aj pod holým nebom a pritom sa nemusia obávať predátorov, ktoré majú v Muránskej planine prirodzený domov. Na miestach jednotlivých staníc sa totiž voľne pohybujú pastierske psy, ktoré sa starajú o bezpečnosť hospodárskych zvierat,“ dodal Tesák.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM