Peter Simon Správy

Turistický chodník k známej jaskyni dostane novú tvár: TOTO tam pribudne

K známej jaskyni vedie jediný turistický chodník, ktorý však bol doteraz v nevyhovujúcom stave. Onedlho sa to má zmeniť. Slová starostu obce Ochtiná turistov určite potešia.

Ilustračný obrázok k článku Turistický chodník k známej jaskyni dostane novú tvár: TOTO tam pribudne
6
Galéria
Zdroj: TASR

V prístupovej štôlni Ochtinskej aragonitovej jaskyne musíte zdolať 104 schodov a potom už vstupujete do sveta nádhery, akú mohla vytvoriť len všemocná matka príroda. Ide o ďalší svetový unikát maličkého Slovenska, keďže jaskyňa je jednou z troch sprístupnených aragonitových jaskýň planéty. Zvyšné dve sú v Mexiku a Argentíne.

Jaskyňa sa nachádza v Revúckej vrchovine medzi Jelšavou a Štítnikom. Prístupová štôlňa do jaskyne je vo výške 642 metrov nad morom. K jaskyni sa dostanete odbočením z cesty medzi obcou Štítnik a Jelšavou. Parkovisko sa nachádza asi 300 metrov od vchodu do jaskyne. Patrí medzi jaskyne Slovenského krasu, ktoré sú zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO.

K tomuto skvostu vedie aj jediný turistický chodník z obce Ochtiná. Ten však roky nebol v dobrom stave. Na jeho obnove sa už pracuje.

Ako pre náš web uviedol starosta obce Ochtiná Július Rusnák, obec podala žiadosť o podporu projektu s názvom K jaskyni peši a na bicykli cez program Košického samosprávneho kraja Terra Incognita. Uspela a získala finančnú podporu vo výške 9 000 eur.

„S prácami sme už začali a ukončenie by malo byť približne koncom októbra tento rok. Chodník vedúci lesom začína už na autobusovej zastávke v obci Ochtiná, kde sme už zrevitalizovali aj malý park, no ešte to bude pokračovať umiestnením informačnej tabule s nákresom chodníka. Ďalej bude smerovať ku kostolu, kde pribudli oddychové lavičky a kvetiny. Chodník bude ďalej pokračovať obcou až na jej koniec. Tam bude vybudovaný altánok aj nejaké detské atrakcie a preliezky aj stojany na bicykle. Samozrejme celou trasou náučného chodníka budú osadené navigačné tabule,“ informuje starosta obce Rusnák.

Ako doplnil, v altánku si bú môcť turisti posedieť aj čo-to opiecť. „Lesná etapa chodníka bude riadne vyznačené a trochu sa zníži jeho náročnosť, pretože teraz sú niektoré úseky dosť strmé, nie celkom vhodné pre rodiny s malými deťmi, takže znížením náročnosti si prechádzku ku jaskyni bude môcť vychutnať naozaj každý,“ hovorí Július Rusnák.

Na svoje si prídu aj cykloturisti, keďže hneď vedľa náučného chodníka pribudne trasa ku jaskyni aj pre nich. Aj tu sa zníži náročnosť, aby sa na bicykli ku jaskyni mohol dostať aj menej zdatný cyklista.

Ako na záver dodal, oddychové miesto s prístreškom a posedením ma pribudnúť aj v polovici chodníka.

Foto: ilustračné

Obrazom: Ochtinská aragonitová jaskyňa je jedinou svojho druhu v Európe
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM