Marcel Mojžiš Rôzne

Učitelia idú do ostrého štrajku: Školy budú opäť zatvorené

Školstvo čelí ďalšej vzbure. Učitelia aj nepedagogickí zamestnanci povedali nie navrhovanému päťpercentnému navýšeniu ich platov a idú do ostrého štrajku. Školy tak pravdepodobne opäť zostanú zatvorené.

Ilustračný obrázok k článku Učitelia idú do ostrého štrajku: Školy budú opäť zatvorené
Zdroj: Webnoviny.sk

Zamestnancom školstva sa nepozdáva zvýšenie platov o 5%, a tak budú štrajkovať. Na tlačovej konferencii v Kežmarských Žľaboch vo Vysokých Tatrách to v pondelok potvrdil šéf Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

Novembrový štrajk

Pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci budú štrajkovať od 26. novembra v čase od 6. hodiny. O konci štrajku následne rozhodne štrajkový výbor. Tento dátum si školskí zamestnanci nevybrali náhodou, práve v tom čase by totiž poslanci Národnej rady SR mali rozhodovať o rozpočte na budúci rok.

„Očakávali sme od vlády SR v zmysle jej programového vyhlásenia, že konečne začne so systémovým riešením dlhodobo kritickej situácie vo financovaní a odmeňovaní v rezorte školstva,“ zdôvodnil Ondek. Odborári trvajú na svojich požiadavkách, okrem iného chcú 10%-né zvýšenie miezd a navýšenie podielu HDP pre školstvo z rozpočtu SR každoročne minimálne o 10 miliónov eur.

Chcú sa ešte dohodnúť

Štrajk bude podľa Ondeka prebiehať podobne ako to bolo 13. septembra, keď sa školy zavreli. Školskí odborári však chcú do 26. novembra s kompetentnými rokovať, šéf odborov vyhlásil, že možno k štrajku nedôjde. „Veríme, že vyhlásenie štrajku otvorí cestu k úspešnému rokovaniu s prezidentom SR, predsedom vlády SR a poslancami NR SR o našich požiadavkách,“ konštatoval Ondek.

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) minulý týždeň zdôraznil, že 5%-né navýšenie je maximálna úroveň nárastu miezd, ktorá nadväzuje na možnosti budúcoročného rozpočtu. Z návrhu ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) zvýšiť základné platy školských zamestnancov o 5% vyplýva, že by si učitelia od nového roka mali k výplate prilepšiť o 32 eur, nepedagogickí zamestnanci o 18 eur. Opatrenie by sa však nedotklo vysokoškolských učiteľov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM