Jakub Forgács Rôzne

Úder chrípky v našom kraji: Chorých je viac až o 109 percent!

Počet ochorení dýchacích ciest a prípadov chrípky v Banskobystrickom kraji s nástupom žiakov do škôl a ľudí do práce naďalej stúpajú. Vyplýva to z údajov, ktoré od lekárov zozbieral Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ).

Ilustračný obrázok k článku Úder chrípky v našom kraji: Chorých je viac až o 109 percent!
Zdroj: TASR

„Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) je v medzitýždňovom porovnaní vyšší o 15 %, počet prípadov chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) je však vyšší až o 109 %,“ uviedla Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica, podľa ktorej je medziročné porovnanie vychádza priaznivejšie. Výskyt ARO je nižší o 14 %, výskyt chrípky a jej podobných ochorení o vyše 21 %.

Vírusy útočili hlavne na dospelých a deti zo základných škôl

Epidemiológovia podľa Tolnayovej nezachytili v 3. kalendárnom týždni ani jeden prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI) či chrípky AH1N1. „Vírusy v treťom kalendárnom týždni zaútočili predovšetkým na dospelých (2 003 prípadov) a deti v základných školách vo vekovej skupine od 6 do 14 rokov (1 114 prípadov),“ pokračovala hovorkyňa. Ako ďalej uviedla, porovnateľný výskyt počtu chorých je v ostatných vekových skupinách, pričom najmenej prípadov sa vyskytlo u dospievajúcich.

RÚVZ podľa Tolnayovej v rámci celého Banskobystrického kraja aktuálne eviduje 5 559 prípadov akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje chorobnosť 1535 na 100 tisíc osôb v starostlivosti lekárov. „Vo výskyte CHPO, ktoré sa vyčleňujú zo všetkých akútnych respiračných ochorení, zaevidovali epidemiológovia 625 chrípkových ochorení, čo predstavuje chorobnosť 173 na 100 tisíc osôb v starostlivosti lekárov,“ uviedla Tolnayová. Tieto údaje epidemiológovia banskobystrického RÚVZ analyzovali na základe hlásení 54 % všetkých lekárov pre deti a dorast a 56 % lekárov pre dospelých z Banskobystric­kého kraja.

Vzrástol aj počet komplikácií

Ako ďalej pokračovala hovorkyňa, najvyššiu chorobnosť na ARO v Banskobystrickom kraji hlásia okresy Rimavská Sobota (takmer 900 prípadov), Lučenec (646) a Veľký Krtíš (567 prípadov). „Len o niečo menej chorých je v okresoch Revúca, Brezno, Žiar nad Hronom a Žarnovica. Najmenej chorých na ARO je v okrese Krupina,“ spomenula Tolnayová, podľa ktorej je chorých na chrípku najviac v okresoch Veľký Krtíš, Brezno, Revúca, Lučenec a Banská Bystrica.

„V porovnaní s uplynulým týždňom stúpol aj počet komplikácií z uvedených ochorení. Najčastejšie sa zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky skomplikovali zápalmi dutín (106 prípadov), v 28 prípadoch zápalmi stredného ucha a v 60 prípadoch zápalom pľúc,“ uviedla hovorkyňa a doplnila, že naďalej upozorňujú na potrebu zvýšenej pozornosti preventívnym opatreniam – osobnej hygiene, dostatočnému telesnému pohybu, konzumácii zvýšeného množstvo ovocia, zeleniny, a rýb, ktoré sú významným zdrojom antioxidantov. Je potrebné tiež často, ale krátko vetrať byty, ako aj predškolské a školské zariadenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM