Peter Simon Rôzne

UNIKÁTNE FOTO: Pred dvanástimi rokmi bol Gemer hore nohami, zavítal k nám pápež!

Ostreľovači, tisíce ľudí a zástavy Poľska, či Brazílie... Viete, čo sa na Gemeri odohralo pred dvanástimi rokmi? Ak si nespomeniete, tak vám prinášame unikátne fotky!

Ilustračný obrázok k článku UNIKÁTNE FOTO: Pred dvanástimi rokmi bol Gemer hore nohami, zavítal k nám pápež!
Zdroj: TASR

Napriek obrovskému fyzickému utrpeniu sa bývalý pápež Ján Pavol II. rozhodol na Slovensko zavítať po tretíkrát. Pri svojej návšteve nevynechal ani Rožňavu. Prípravy na túto veľkú udalosť boli v plnom prúde už týždne pred samotnou návštevou. Miesto, kde sa zišlo množstvo ľudí z rôznych kútov sveta ešte aj dnes pripomína skromný a treba podotknúť, že už mierne zdevastovaný pomník. Presne 13. septembra v roku 2003 už v ranných hodinách sa stala Rožňava strážená množstvom policajtov a kukláčov.

Svätá omša sa uskutočnila v pripravenom areáli Pod Rákošom.

„Pápež cestoval ráno z Bratislavy do Košíc lietadlom, odtiaľ sa do Rožňavy presunul v limuzíne. Rožňavská diecéza bola jedinou slovenskou cirkevnou provinciou, ktorú Ján Pavol II. doposiaľ nenavštívil,“ informovali pre dvanástimi rokmi agentúry.

Na svätej omši celebrovanej najvyšším katolíckym predstaviteľom sa zúčastnilo približne 170-tisíc veriacich zo Slovenska i zo zahraničia.

Pápež sa jednou vetou prihovoril veriacim aj v maďarskom jazyku, jeho pripravený text pre pútnikov maďarskej národnosti potom dočítal rožňavský biskup koadjútor Vladimír Filo. Hlava katolíckej cirkvi vyzvala maďarských veriacich na vernosť učeniu svojich otcov a zachovávaniu dedičstva. „Vaša prítomnosť je obohatením slovenskej zeme,“ odkázal pápež.

Zo svojho príhovoru v slovenčine prečítal pontifik úvod a záver – zvyšnú časť zaňho predniesol kardinál Jozef Tomko. Po omši zavítal Ján Pavol II. do sídla Biskupského úradu v Rožňave, kde sa naobedoval v spoločnosti vybraných cirkevných hodnostárov. Podvečer sa opäť v opancierovanou limuzínou vrátil do Košíc. Počas cesty do 70 kilometrov vzdialenej východoslovenskej metropoly pozdravovali pápeža veriaci, lemujúci cestu.

Pozrite si v našej galérii unikátne fotografie z tejto udalosti!

Pozrite si to v obrazoch: Návšteva pápeža Jána Pavla II. (2003)
40
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM