Peter Simon Kultúra

Unikátny nález z nášho okolia: Bude súčasťou novej Expozície baníctva a hutníctva Gemera

Naše okolie ukrýva mnoho pokladov. Jeden z nich sa podarilo zachrániť aj zreštaurovať a bude vystavený v Baníckom múzeu.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny nález z nášho okolia: Bude súčasťou novej Expozície baníctva a hutníctva Gemera
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava

Ako informovala Jaroslava Neubauerová, v katastri obce Gemerský Sad, časť Nováčany, sa v roku 1982 archeológom podarilo lokalizovať presnú polohu zaniknutej stredovekej osady Somkút. Archeologickou činnosťou odkryli poľné šachtové pece, ktorých vnútorný priestor mal hruškovitý tvar a bol veľmi kvalitne vymazaný so žiaruvzdornou hlinou.

„Predpokladá sa vzhľadom na veľkosť a na prostredie kde boli nájdené, že mali svoju úlohu vo výrobnom procese. Charakteristickými nálezmi vo výplni spodnej časti objektu boli hlinené dýzne, ktoré slúžili k vháňaniu vzduchu do pecí. Vo výplni objektov sa našlo pomerne veľké množstvo úlomkov keramiky, kde na základe farby a povrchu ju môžeme zaradiť do 11.-12. storočia,“ uviedla Neubauerová.

Vzhľadom k tomu, že železiarske šachtové pece znamenajú dôležitú etapu vo vývoji hutníctva železa nášho regiónu, tento exponát považujú pre svoj vek aj hodnotu za unikátny. „V súčasnosti pec prešla odborným ošetrením – reštaurovaním, je osadená v novom drevenom debnení s presklením vo vrchnej časti. Pec bude súčasťou novej Expozície baníctva a hutníctva Gemera,“doplnila Jaroslava Neubauerová.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM