Správy

Úradovanie chrípky v Banskobystrickom kraji: Lokálne epidémie hlásia z 10 okresov

Trend zvyšovania chorobnosti predovšetkým na chrípku jej podobné ochorenia v Banskobystrickom kraji pokračuje podľa epidemiológov aj v 9. kalendárnom týždni tohto roku.

Ilustračný obrázok k článku Úradovanie chrípky v Banskobystrickom kraji: Lokálne epidémie hlásia z 10 okresov
4
Galéria
Zdroj: TASR

V porovnaní s uplynulým týždňom stúpol výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) síce len o necelé 4 percentá, výskyt chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) je však vyšší o vyše 30 percent. „V Banskobystric­kom kraji je v súčasnosti chorých takmer 11200 obyvateľov,“ uviedla hovorkyňa bystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

Z 13 okresov Banskobystrického kraja sú podľa Tolnayovej lokálne epidémie v desiatich. „Respiračné ochorenia či ťažšie prípady, ktoré prešli do chrípky a jej podobným choreniam, zatvárajú v Banskobystrickom kraji aj školské zariadenia – zatvorených je 18 materských, základných škôl a stredných škôl v okresoch siedmich okresoch BBSK – Banská Bystrica, Krupina, Lučenec, Revúca, Zvolen, Žiar nad Hronom a Žarnovica. V okrese Žarnovica je zákaz návštev v jednom domove dôchodcov a v domove sociálnych služieb,“ vymenovala.

„Epidemiológovia RÚVZ v Banskej Bystrici evidujú v 9. kalendárnom týždni celkom chorobnosť na ARO 3950 na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov, hlásiacich v tomto týždni. Najvyššia chorobnosť na ARO je v okresoch Banská Štiavnica a Banská Bystrica. Chorobnosť na CHPO je najvyššia v okresoch Veľký Krtíš a Banská Štiavnica. V absolútnych číslach je v BBSK 1731 chorých na chrípku,“ povedala Tolnayová s tým, že epidemiológovia bystrického RÚVZ urobili túto analýzu na základe hlásení 67 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 49 percent lekárov pre dospelých z tohto regiónu. E

Počet komplikácií z uvedených ochorení predstavuje v kraji 3,3 percenta. „Najčastejšie sa zápalové ochorenia horných dýchacích ciest, ako aj chrípky, skomplikovali zápalmi dutín (157 prípadov), v 99 prípadoch zápalom pľúc a v 108 prípadoch zápalmi stredného ucha. Ochorenia na ARO však tomto týždni v absolútnom počte chorých najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, teda ľudí od 20 do 59 rokov, žiakov základných škôl a najmenšie deti od 0 do 5 rokov. Najnižší – aj keď nie nízky – výskyt je medzi seniormi,“ dodala Tolnayová so slovami, že podobný trend je aj vo výskyte CHPO.

Foto: ilustračné

Chrípka
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM