Správy Samospráva

Uspeje Revúca v projekte Mesto kultúry 2022? Podľa primátora by to pomohlo celému Gemeru

Revúca do finále projektu Mesto kultúry 2022 postúpila s projektom Prepni na Revúcu, ktorého cieľom je oživiť verejné priestory mesta, ale tiež partnerských miest a obcí v regióne prostredníctvom umenia a kultúry.

Ilustračný obrázok k článku Uspeje Revúca v projekte Mesto kultúry 2022? Podľa primátora by to pomohlo celému Gemeru
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Úspech Revúcej v projekte a zisk titulu Mesto kultúry 2022 môže pomôcť celému regiónu Gemer. Uviedol to Július Buchta, primátor mesta, ktoré sa spoločne s Banskou Bystricou a Hlohovcom dostalo do výberu troch finalistov o titul slovenského mesta kultúry.

Kľúčový turizmus

Revúca do finále projektu Mesto kultúry 2022 postúpila s projektom Prepni na Revúcu, ktorého cieľom je oživiť verejné priestory mesta, ale tiež partnerských miest a obcí v regióne prostredníctvom umenia a kultúry. Samospráva počas letných mesiacov dokončovala finálnu verziu projektu, na čo od Fondu na podporu umenia získala dotáciu vo výške 10-tisíc eur.

„Sme menej rozvinutý región, chceli by sme oživiť kultúru a oprášiť to, na čo sme boli niekedy veľmi hrdí, a využiť to na rozvoj cestovného ruchu,“ vysvetlil primátor. Ako dodal, práve turizmus je podľa neho pre región nachádzajúci sa mimo hlavných dopravných ťahov v rámci rozvoja kľúčovou záležitosťou.

Ďalšie aktuálne správy

Navrhli 170 podujatí

Pri tvorbe projektu sa samospráva opierala o historický odkaz Revúcej i existenciu Prvého slovenského gymnázia, ktoré, ako pripomenul primátor, otvorili ešte rok pred vznikom Matice slovenskej. „To dávalo podklady k tomu, že sa tu sústredili národovci, básnici a celé spektrum slovenského národa,“ dodal Buchta.

Témami kandidátskeho projektu Revúcej sú inklúzia hendikepovaných a marginalizovaných komunít, ekológia, krajinotvorba, ale i putovanie po tematických trasách Gemera či prvý sci-fi román o ceste na Mesiac, ktorý rodák z Revúcej Gustáv Reuss napísal sedem rokov pred Julesom Vernom. V rámci projektu je navrhnutých približne 170 rôznych podujatí.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Revúcej

V OBRAZOCH: Mesto Revúca zachytené na fotkách
11
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM