Správy

V BBSK sa o údržbu ciest postará 9 nových vozidiel. Do ktorých stredísk poputujú?

Ide o autá, ktoré majú vymeniteľné nadstavby, čo umožňuje ich využitie v zimnej údržbe ako sypače a odhŕňače snehu. V lete ich využijú ako súpravy, ktoré budú používať na opravy rôznych prasklín ciest, celých plošných úsekov, prepravu materiálu, čistenie a údržbu ciest.

Ilustračný obrázok k článku V BBSK sa o údržbu ciest postará 9 nových vozidiel. Do ktorých stredísk poputujú?
Zdroj: TASR

Banskobystrická regionálna správa ciest (BBRSC) zakúpila v rámci obnovy a modernizácie strojového parku deväť nových nákladných motorových vozidiel v celkovej cene takmer 1 690 000 eur bez DPH. Vozidlá presunie do stredísk v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK), kde sú najviac potrebné – Banská Bystrica, Lučatín, Žiar nad Hronom, Rimavská Sobota, Jelšava, Kriváň a Veľký Krtíš. Informoval o tom v stredu predseda BBSK Ján Lunter a predseda predstavenstva BBRSC Ján Havran.

Väčšinu strojov dodala spoločnosť MAN na základe verejnej súťaže, na nosné časti boli dodané nadstavby spoločnosti Kobit-SK. Ide o autá, ktoré majú vymeniteľné nadstavby, čo umožňuje ich využitie v zimnej údržbe ako sypače a odhŕňače snehu. V lete ich využijú ako súpravy, ktoré budú používať na opravy rôznych prasklín ciest, celých plošných úsekov, prepravu materiálu, čistenie a údržbu ciest.

„Ide o nevyhnutnú investíciu, keďže za posledných šesť rokov pribudli do vozového parku BBRSC len dve vozidlá a priemerný vek súčasných je asi dvadsať rokov,“ reagoval Havran.

BBRSC plánuje v investíciách do novej techniky pokračovať. Prvým krokom je analýza stavu vozidiel vo všetkých strediskách v kraji. Následne dôjde k vyradeniu najstarších a pomaly nefunkčných strojov, ktoré poslúžia ako zdroj náhradných dielov.

„Do stredísk, ktoré nedostali nové stroje, presunieme techniku, ktorá je stále funkčná a spoľahlivá,“ doplnil Havran.

„BBSK spravuje 2560 kilometrov ciest II. a III. triedy a 1100 mostných objektov, sú dlhodobo zanedbané. Zamerali sme sa na rekonštrukcie ciest, kde sme si zobrali úver 25 až 33 miliónov eur. My sa však musíme starať o kvalitu zrekonštruovaných a všetkých ostatných ciest. Na to je potrebná nová technika. Kde sú dobré cesty, sú aj investori a turisti, to všetko náš kraj potrebuje,“ dodal Lunter.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM