Rôzne Správy

V Jelšavskom kaštieli vznikla nová miestnosť: Na čo bude slúžiť?

V coburgovskom kaštieli v Revúckom okrese vznikla nová konferenčná miestnosť. Poslúžia v nej i kino sedadlá z bývalých kasární.

Ilustračný obrázok k článku V Jelšavskom kaštieli vznikla nová miestnosť: Na čo bude slúžiť?
Zdroj: TASR

Na stretnutia, prezentácie a rôzne podobné podujatia bude slúžiť v priestoroch coburgovského kaštieľa v Jelšave v Revúckom okrese nová konferenčná miestnosť. Ako TASR informovala koordinátorka pamiatkovej obnovy kaštieľa Viera Kozárová, myšlienka vytvoriť v postupne rekonštruovanom objekte takýto priestor vznikla počas festivalu experimentálneho audiovizuálneho umenia Hradby Samoty, ktorého siedmy ročník sa v kaštieli konal v roku 2017.

,,Súčasťou festivalu bola aj exkurzia po technických pamiatkach Gemera so sprievodným slovom členov združenia Čierne diery. Aj na jej základe sme sa rozhodli, že v kaštieli spravíme trvalú výstavu fotografií týchto pamiatok, ktoré sme potom prezentovali práve v tejto miestnosti,“ objasnila Kozárová.

Ďalším podujatím v miestnosti bola prezentácia knihy Gemer je vesmír – Grafikon 165 166 167. „Potrebovali sme nájsť nejaký vhodný priestor na túto akciu, ktorej súčasťou bolo aj premietanie videa. Voľba padla práve na spomínanú miestnosť, ktorá sa tak akoby oficiálne stala konferenčnou,“ dodala koordinátorka s tým, že v pláne už majú i ďalšie podujatia, na ktoré chcú tento priestor využiť.

Hlavnou súčasťou vybavenia miestnosti sú sedadlá z kinosály bývalých jelšavských kasární. „Poprosili sme majiteľa a on nám ich poskytol, za čo sme mu veľmi vďační. V kaštieli už zostanú natrvalo,“ zakončila Kozárová.

V coburgovskom kaštieli na Námestí republiky realizuje samospráva Jelšavy záchranné práce a čiastočnú obnovu od roku 2015. Jedným z najväčších zásahov, ktorý prebieha posledné tri roky, je postupná výmena časti strešnej krytiny na kaštieli. V tomto roku na pamiatke pracovalo dovedna 14 nezamestnaných vďaka spolupráci s Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny a dotácii z Ministerstva kultúry SR vo výške 34.500 eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM