Jakub Forgács Správy

V kraji sa bude testovať viac: Pomôže špeciálne upravený karavan, FOTO

Vozidlo je vybavené tak, že jeho posádka dokáže kompletne celý odber, vrátane následnej dekontaminácie zasahujúcich zdravotníkov, vykonať priamo v teréne, bez ďalších nárokov na zdroje vody či elektriny.

Ilustračný obrázok k článku V kraji sa bude testovať viac: Pomôže špeciálne upravený karavan, FOTO
18
Galéria
Zdroj: BBSK

Zvýšiť počty otestovaných na nový koronavírus pomôže v Banskobystrickom kraji mobilná odberová jednotka. Tú s prispením Slovenského Červeného kríža (6000 eur), Banskobystrického samosprávneho kraja (20-tisíc eur), Mesta Banská Bystrica (10-tisíc eur) a iniciatívy Kto pomôže Slovensku (12-tisíc eur) zakúpil územný spolok Slovenského Červeného kríža Banská Bystrica. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

„Špeciálne upravený karavan dnes nielen predstavili verejnosti, ale už odobral aj prvé vzorky v zariadení sociálnych služieb v Lučenci, ktorého zriaďovateľom je župa,“ uviedla Štepáneková.

Všetko prebehne v teréne

„Vláda v začiatkoch koronakrízy deklarovala, že každý kraj má k dispozícii jednu mobilnú odberovú jednotku. V našom kraji však dlhé týždne k dispozícii nebola. Preto, keď nás oslovil Červený kríž so žiadosťou o príspevok na toto vozidlo, vyšli sme im radi v ústrety. Aj vďaka ich iniciatíve budeme môcť otestovať viac ľudí priamo v zariadeniach sociálnych služieb a znížiť tak riziko, ktoré pre klientov predstavuje každá návšteva zdravotníckeho zariadenia,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Vozidlo mobilnej odberovej jednotky je podľa slov Štepánekovej vybavené tak, že jeho posádka dokáže kompletne celý odber, vrátane následnej dekontaminácie zasahujúcich zdravotníkov, vykonať priamo v teréne, bez ďalších nárokov na zdroje vody či elektriny. „Poskytuje zázemie pre personál (kuchynka, sprcha, toaleta), pripojenie k vysokorýchlos­tnému internetu, vybavenie pre uskladnenie zdravotníckeho materiálu a odobratých vzoriek či krytý priestor pre vykonanie odberov so stolmi, stoličkami a osvetlením, pripojeným na vlastný zdroj elektrickej energie,“ vymenovala.

„Personál bude zložený z dvoch zdravotníckych pracovníkov, na nahadzovanie žiadaniek do systému tam bude prítomný aj pracovník regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Odbery budeme realizovať na vyžiadanie samosprávneho kraja alebo RÚVZ v Banskej Bystrici,“ povedala Zuzana Stanová, riaditeľka územného spolku Slovenského Červeného kríža Banská Bystrica.

Pomôže aj v budúcnosti

„Od začiatku vypuknutia mimoriadnej situácie súvisiacej so šírením koronavírusu sme nadviazali na dlhodobo nadštandardnú spoluprácu s územným spolkom  Slovenského červeného kríža v Banskej Bystrici. Nielen dnes, ale aj v uplynulom období sme sa  utvrdili v tom, že mať partnera, ktorý vie promptne reagovať a pomôcť, je viac než nevyhnutné. Som rád, že s BBSK sme sa dokázali spojiť a prispieť k pomoci, ktorá uľahčí  pracovníkom Slovenského červeného kríža prácu v teréne,“ povedal Jakub Gajdošík, 1. zástupca primátora Mesta Banská Bystrica.

Pre finančnú podporu projektu v BBSK sa rozhodla aj iniciatíva Kto pomôže Slovensku. Tá prvotne vznikla ako snaha o zabezpečenie ochranných pomôcok, ktorých bol v začiatkoch koronakrízy kritický nedostatok.

„Podporou možností testovania chceme v našej iniciatíve flexibilne reagovať na meniacu sa situáciu a potreby v boji s koronavírusom. Banskobystrický kraj má veľké vzdialenosti, po­merne nižšiu hustotu obyvateľstva a vyššie zastúpené rizikové skupiny, vrátane tých marginalizovaných, preto tu má mobilná odberová jednotka veľký význam. Našu pomoc stále potrebuje množstvo ľudí v prvej línii, preto sa pridajte a pomôžme Slovensku spoločne,“ po­vedala Janka Bargerová, ktorá v iniciatíve #Kto­PomozeSlovensku zodpovedá za nákupný proces.

V budúcnosti bude mobilná odberová jednotka využiteľná pri zabezpečovaní iných infekčných ochorení, či na zabezpečenie tylu pre zdravotníckych pracovníkov Slovenského Červeného kríža pri mimoriadnych udalostiach a podujatiach celospoločenského významu.

Zábery špeciálne upraveného karavanu si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Špeciálne upravený karavan zvýši počty testovaných v BBSK
18
Galéria
Zdroj: BBSK
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM