Eliška Šándorová Správy

V kraji úradujú kliešte aj hnačky, v nemocnici prijali viacerých pacientov

Leto je už v plnom prúde a s ním aj typicky letné zdravotné problémy, spojené s lokálnymi epidémiami spôsobenými jedlom. Úradujú aj kliešte!

Ilustračný obrázok k článku V kraji úradujú kliešte aj hnačky, v nemocnici prijali viacerých pacientov
Zdroj: TASR

Leto je už v plnom prúde a s ním aj typicky letné zdravotné problémy, spojené s lokálnymi epidémiami spôsobenými jedlom, ale aj zoonózami (potravinami z nakazených úžitkových zvierat – kôz, ovcí, či kráv).

Vo štvrtok 7. júna boli na oddelenie epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Rimavskej Sobote z Infekčného oddelenia Všeobecnej nemocnice v Lučenci nahlásené štyri prípady na kliešťovu encefalitídu.

V dvoch prípadoch boli ochorenia boli laboratórne potvrdené, ďalšie dva prípady boli hlásene na základe klinickej symptomatológie. Pacienti v epidemiologickej anamnéze udávali konzumáciu ovčieho syra.

„Za okres Brezno zas hlásia epidemiológov výskyt hnačkových ochorení spojených so zvracaním a bolesťami brucha u detí a personálu jednej z mateských škôl v okrese. Ochorelo 16 detí a dve učiteľky zo 75 exponovaných osôb. Ani jeden nebol hospitalizovaný. U lekára boli dve deti. Výsledky vyšetrenia stolice zatiaľ nie sú k dispozícii. Podľa epidemiológov sa ochorenia v kolektíve šírili pravdepodobne kontaktom,“ informovala Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ B. Bystrica

Ilustračné foto, TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM