Eva Viestová Rôzne

V meste odštartovala rekonštrukcia. Za obeť padli stromy

Revúca je už pár dní menej zelená, ako bývala. Viacerí obyvatelia si všimli, že pri hlavnej ceste zmizlo naraz hneď niekoľko stromov. Prečítajte si rozhovor, čo stojí za výrubom...

Dôvodom výrubu stromov je druhá etapa rekonštrukcie teplovodného potrubia, ktorú realizuje dodávateľ tepla v Revúcej. Tým je spoločnosť Stefe THS. Prečítajte si rozhovor s Tatianou Birošovou, špecialistkou marketingu a komunikácie Stefe THS.

Odkedy dokedy bude trvať rekonštrukcia? S realizáciou investície sme začali v apríli 2012. Ukončenie prác je plánované do konca augusta 2012.

Ktorých častí Revúcej sa rekonštrukčné práce budú týkať?

2. etapa rekonštrukcie teplovodných rozvodov v Revúcej sa týka menovite ulíc Okružná , Mierová , Partizánska , M.R.Štefánika, Sládkovičová. Spoločnosť STEFE THS, s.r.o. si uvedomuje, že stavebnými prácami zasahuje do bežného kolobehu života obyvateľov sídliska. Realizácie diela bezpochyby bude znamenať v nevyhnutne potrebnom čase určité zníženie ich pohodlia, veríme však, že pri zvýšenej tolerancii z obidvoch strán nebudú vznikať nedorozumenia a dielo bude zrealizované tak, aby bolo možné dodávať teplo k najvyššej spokojnosti obyvateľov. Priestor staveniska bude vymedzený a označený v súlade s bezpečnostnými požiadavkami.

Prečo spoločnosť pristúpila k tejto rekonštrukcii?

Spoločnosť STEFE THS, s.r.o. realizuje od r. 1996 v Revúcej investičný a technický rozvoj v súlade s koncernovou filozofiou Skupiny STEFE, ktorá je dlhodobo zameraná na modernizáciu tepelného hospodárstva. Cieľom je maximálne zvyšovať efektívnosť výroby a distribúcie tepla. Investícia v roku 2012 spočíva vo výmene pôvodných – starých rozvodov za nové, predizolované rozvody tepla. Výmenou rozvodov zabezpečíme zníženie strát pri dodávke tepla, zvýšime jej kvalitu a hospodárnosť a zabezpečíme monitorovanie siete – toto všetko na obdobie ďalších 30 rokov. Zníženie tepelných strát bude mať okrem ekonomického prínosu aj svoj ekologický význam. Zvýšenie účinnosti dodávky tepla má za následok úspory paliva, zníženie energetickej náročnosti, ako aj s tým súvisiace zníženie množstva vypúšťaných emisií. Investícia zlepší aj celkovú reguláciu odberu tepla a zvýši komfort konečných odberateľov.

Pri prácach dochádza k výrubu stromov v meste, je to nevyhnutné?

Modernizácia si vyžiada čiastočný výrub pôvodných stromov, obyvatelia však o zeleň neprídu. Väčšina stromov nachádzajúcich sa na sídlisku Stred 1 bola vysadená v 70.- 80. rokoch minulého storočia prevažne obyvateľmi jednotlivých bytových domov. Táto výsadba však nebola koordinovaná zo strany kompetentných orgánov a väčšina z nich je vysadená priamo nad podzemnými inžinierskymi sieťami, na našich betónových teplovodných kanáloch a v ich ochrannom pásme, ako aj na trasách nových tepelných rozvodov. Z tohto dôvodu musíme pristúpiť k výrubu stromov. Naša spoločnosť však v spolupráci s Mestom Revúca, oddelením životného prostredia zrealizuje náhradnú výsadbu na pozemkoch vo vlastníctve Mesta Revúca v počte 19 stromov a 50 kríkov. Samozrejme, po skončení celej investície okrem náhradnej výsadby stromov a kríkov uvedie všetky trávnaté plochy a chodníky do pôvodného stavu. Výrub stromov realizuje firma REMONT s.r.o..

Z akých zdrojov je financovaná rekonštrukcia – vlastné zdroje, projekty?

Investíciu financujeme výlučne z vlastných zdrojov resp. bankovými úvermi.

V meste odštartovala rekonštrukcia. Za obeť padli stromy
1
Galéria
StromyMesto
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM