Kultúra

V meste spomínali na výnimočného učiteľa: Dokázal pútať pozornosť v škole aj na futbalových zápasoch!

Spomienková slávnosť pri príležitosti 100. výročia narodenia výnimočného učiteľa Karola Urbanca sa konala v Osvetovom centre vyšehradskej kultúry v Jelšave. Karol Urbanec mal vynikajúce organizačné schopnosti, ktoré využil nielen v škole, ale aj mimo nej.

Ilustračný obrázok k článku V meste spomínali na výnimočného učiteľa: Dokázal pútať pozornosť v škole aj na futbalových zápasoch!
Foto: Eva Viestová

Rodáka z obce Nandráž si v piatok uctili najskôr pietnou spomienkou na cintoríne v Revúcej.

V Mestskom múzeu a Osvetovom centre vyšehradskej kultúry v Jelšave pokračovala spomienka stretnutím ľudí, ktorí si na jeho pôsobenie dodnes spomínajú.

„Pre Jelšavu to bola osobnosť, ktorá sa dotkla takmer každej sféry verejného života. Ako učiteľ začínal v jednotriedke v Skerešove, odtiaľ prešiel do Štátneho ústavu pre hluchonemých v Jelšave, neskôr do školy v Ratkovej. V decembri 1945 ho preložili do Jelšavy a vymenovali za riaditeľa školy. Vtedy tam pôsobil v tejto funkcii aj Eugen Medovský a tak bolo v škole dvojvládie. Skončilo sa vo februári 1946, kedy Urbanca preložili do Štítnika za riaditeľa Štátnej meštianskej školy. Do Jelšavy sa vrátil opäť 1.9.1953 ako riaditeľ Osemročnej strednej školy, na ktorej pôsobil nepretržite až do odchodu do dôchodku,“ povedal spoluorganizátor podujatia Ondrej Mladší.

Na Karola Urbanca spomínajú v Jelšave predovšetkým ako na učiteľa s organizátorskými schopnosťami, ktorý si vychoval mnohých nástupcov. V tom čase bol však mimoriadne aktívny aj v mestských funkciách. Bol poslancom miestneho národného výboru a tiež členom jeho rady.

„V roku 1953 bol spoluzakladateľom Zboru pre občianske záležitosti a stal sa aj jeho predsedom. Obyvatelia ho vnímali ako človeka, ktorý ich sobáši, lúči sa s nimi či stojí pri ich uvítaní do života. Bol žiadaný nielen v meste, ale aj v širokom okolí tohto regiónu. Viedol mestskú kroniku a bol aj externým poradcom pre matematiku na odbore školstva Krajského národného výboru v Košiciach. Bol aj hlásateľom na futbalovom štadióne v Jelšave, zúčastnil na všetkých stretnutiach Magnezitu,“ dodal spoluorganizátor spomienkovej slávnosti.

Karol Urbanec bol nositeľom viacerých ministerských, krajských a okresných ocenení. Získal titul Zaslúžilý učiteľ a v roku 2003 mu udelili Cenu primátora mesta in memoriam.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM