Eva Viestová Správy

Darovanie krvi v Tornali: Ľudí prišlo menej, sú za tým mrazy

Takmer dvadsať ľudí prišlo dnes v Tornali darovať krv počas siedmeho ročníka Mikulášskej kvapky slobody. V spolupráci s Národnou transfúznou službou a mestom Tornaľa ju organizujú pri príležitosti výročia oslobodenia mesta.

Ilustračný obrázok k článku Darovanie krvi v Tornali: Ľudí prišlo menej, sú za tým mrazy
Foto: Jaroslav Dodok

Ako povedal lekár Národnej transfúznej služby Milan Bojo, Tornaľa tradične patrí k mimoriadne silnou základňou darcov. Dnes však počet odberov poznačilo chladné počasie, ktoré ovplyvnilo zdravotný stav viacerých darcov.

Došli aj prvodarcovia

Darovať krv do Tornale prišli dnes aj dvaja prvodarcovia. „Je pravda, že sem chodí oveľa viac ľudí, ale toto počasie spravilo svoje. Mrazivé dni dali organizmom zabrať a veľa ľudí začali trápiť respiračné ochorenia. Ak človek nie je úplne zdravý, darovať krv nemôže“, povedal Bojo.

Ako ďalej vysvetlil lekár, treba si uvedomiť, že darovaná krv zachraňuje životy onkologických pacientov, alebo nedonosených detí, ktorí majú imunitu veľmi oslabenú, alebo nevyvinutú. Krv od chorého darcu by im doslova mohla ublížiť. Aj preto sú podmienky pre darcov také prísne. O to viac sú vďační každému, kto krv darovať môže a ochotne ju darovať aj príde.

Krv daroval až 174. krát

Dobrovoľných darcov krvi organizujú v Tornali dvakrát za rok. Podľa prednostu mestského úradu Ladislava Balajtiho je to najmä o zanietenosti hlavného organizátora. „Aj touto formou sa chceme poďakovať pánovi Jozefovi Pupalovi, ktorý sám daroval najvzácnejšiu tekutinu 174. krát. Pre mnohých sa stal inšpiráciou a teraz pokračujú v jeho stopách,“ povedal Balajti.

V Tornali si 19. decembra pripomínajú 68. výročie oslobodenia mesta. Súčasťou spomienky je aj Mikulášska kvapka slobody. „Je to adventný čas, kedy ľudia trošku viac rozmýšľajú o hodnotách. Zároveň si takto pripomenieme výročie a symbolicky necháme tiecť krv, ktorá zachraňuje život, aby sme aj takto poukázali na nezmyselnosť vojen, kde krvou nasakuje iba zem,“ dodal organizátor podujatia Jozef Pupala.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM