Sandra Polovková Kultúra

V Muránskej Dlhej Lúke na Sviatok všetkých svätých svätili sochu... Pribudne časom aj jej osvetlenie?

Drevenú sochu Archanjela Michala posvätili na Sviatok všetkých svätých v obci Muránska Dlhá Lúka v okrese Revúca. Prečo vôbec vznikla sa dočítate v krátkej správe...

Ilustračný obrázok k článku V Muránskej Dlhej Lúke na Sviatok všetkých svätých svätili sochu... Pribudne časom aj jej osvetlenie?
Foto: Sandra Polovková

Dielo znázorňujúce Archanjela Michala vytvorili rezbári ešte v auguste. Samospráva si prácu objednala u ľudových rezbárov Milana Porubiaka z Bottova a Jozefa Švantnera z Hrachova.

Z lipy, ktorá ohrozovala, sa stal patronát!

„Na aktuálnom mieste sochy stála pôvodne lipa, ktorá ohrozovala vchod do kostola a aj materskú školu. Po vypílení lipy vznikol nápad vytvoriť z jej kmeňa sochu, ktorá bude znázorňovať patróna tamojšieho rímskokatolíckeho kostola,“ povedal tamojší katolícky farár Daniel Baláž.

1. november nie je o Halloweene! A: čo ešte čaká sochu…

Baláž ďalej vysvetľuje: „Tento deň sme si vybrali na posvätenie z vlastnej slobodnej vôle. Aj Svätý Michal Archanjel nebeský bojovník sa tiež slobodne rozhodol slúžiť Bohu. Sviatok nie je o bosorkách a o Halloweene. Pred časom vznikla myšlienka, aby zo stromu, ktorý ohrozoval vchod do kostola a materskú školu, vzniklo umelecké dielo. Teraz už nie je len kusom dreva. Je posvätený v mene Svätej Trojice. Odteraz bude pri ňom vždy kvet a pri významných sviatkoch bude horieť aj svieca. Keď sa nám podarí vymaľovať kostol, pribudne osvetlenie chrámu a aj sochy Michala Archanjela.“

Drevená socha Archanjela Michala v Muránskej Dlhej Lúke
25
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM