Eva Viestová Kultúra

V múzeu v Jelšave predviedli ukážky tradičných remesiel. Návštevníkov sprevádzala Muránska Venuša

Ukážky historických remesiel predviedli návštevníkom v Mestskom múzeu a Osvetovom centre vyšehradskej kultúry v Jelšave. Ako povedala riaditeľka múzea Tatiana Strelková, aktivity venované Medzinárodnému dňu múzeí organizujú po druhý raz.

Ilustračný obrázok k článku V múzeu v Jelšave predviedli ukážky tradičných remesiel. Návštevníkov sprevádzala Muránska Venuša
Foto: Eva Viestová

Návštevníkov sprevádzali deti v kostýmoch inšpirovaných históriou mesta.

Približne 300 ľudí dnes jelšavským Mestským múzeom a Osvetovým centrom vyšehradskej kultúry previedla Muránska Venuša. Jelšava totiž v minulosti patrila muránskemu panstvu, ktoré riadila Mária Séčiová.

„Priamo v múzeu sme pripravili viaceré ukážky tradičných, ale aj súčasných remesiel v regióne. Navštívili nás prevažne deti, ktoré na vlastné oči videli, ako sa vyrábali originálne jelšavské guby. Gubárka sedela za krosnami a deťom vysvetlila, ako sa ovčia vlna spracovávala až do finálnej podoby“, povedala Strelková.

„Na dvore mal rozloženú vyhňu kováč a venoval sa opracovaniu železa. Zo súčasných remesiel sme tu mali čipkárku a šikovné ženy vyrábali dekoračné predmety z prírodných materiálov. Samostatnú časť tvorila ľudová muzika. Návštevníkom prezentovali nielen tradičné ľudové nástroje, ale aj gemerský kroj,“ doplnila Strelková.

info: tasr/revúca24

POZRITE SI NAŠE FOTO A VIDEO Z MÚZEA V JELŠAVE.

Jelšava múzeum DOD
1
Galéria
Jelšava múzeum DOD
22
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM