Sandra Polovková Kultúra

V Revúcej nefunguje kino: Inšpirujte sa výberom kvalitných filmov v okolí

V Revúcej sme mali možnosť vidieť v kine film naposledy počas leta. Veľa kvalitných filmov, premiér, však ponúka napríklad klubové kino Orbis v Rimavskej Sobote alebo multiplexy v Poprade, Banskej Bystrici, či v Košiciach. Inšpirujte sa našimi tipmi...

Ilustračný obrázok k článku V Revúcej nefunguje kino: Inšpirujte sa výberom kvalitných filmov v okolí
Zdroj: TASR

Revúcke kino, ktoré sídli v priestoroch Mestského kultúrneho strediska, má od 28. októbra 2013 pozastavenú prevádzku. Dôvodom je rekonštrukcia budovy, naplánovaná na približne 6 mesiacov. Jej predmetom je výmena okien a vonkajších vstupných dverí; kompletná rekonštrukcia sociálnych priestorov objektu; výmena vykurovacích rozvodov; inštalácia nových radiátorov; oprava a nátery strešnej konštrukcie a nový vonkajší náter objektu.

Revúčania si už zvykli cestovať za kultúrou

Aj keď mestské kino funguje, mnohokrát neponúka v programe najnovšie a najmä kvalitné filmy. Revúčania si preto už celkom navykli cestovať kvôli kinematografii do najbližších väčších miest. Ak chcete vidieť kvalitný film a súčasne si urobiť výlet, môžete sa rozhodnúť medzi multiplexmi v Poprade, Banskej Bystrici, v Košiciach alebo klubovými kinosálami v Rimavskej Sobote, či v Kežmarku.

Prečo ísť do kina najmä na začiatku kalendárneho roka?

V januári a februári prichádzajú aj do slovenských kín najočakávanejšie filmy roka. Po Vianociach, ktoré každoročne dýchajú filmovou, rozprávkovou klasikou, sú prvé dva mesiace kalendárneho roka v programe kín plné premiér, najmä kvôli odovzdávaniu Zlatých glóbusov a Oscarov. Väčšinu nominovaných alebo už ocenených filmov môžete vidieť, aj vy. Ak sa rozhodnete pre malý výlet.

Lars von Trier, Steve McQueen, Martin Scorsese, Paolo Sorrentino…

Určite najočakávanejšou udalosťou roka sú premiéry dvoch časti filmu Nymfomanka od režiséra Larsa von Triera. Na Slovensku sú premietané v jemnejšej verzii, rozdelené do častí Nymfomanka vol.1 a Nymfomanka vol.2. Od tohto filmu neočakávajte výlučne tvrdú erotiku a prvoplánový, efektný príbeh. Nymfomanka, ktorá uzatvára Trierovu trilógiu po Antikristovi a Melanchólii, je príbehom ženy Joe – nymfomanky, ktorej chýba predovšetkým láska. Recenziu na prvú časť si môžete prečítať: tu.

Premeškať by ste nemali ani film, ktorý získal Zlatý glóbus v kategórii najlepšia dráma od režiséra Steva McQueena, 12 rokov otrokom. Po filmoch Hlad a Hanba prišiel aj do slovenských kín film, ktorý uzatvára trilógiu o neslobode človeka. Viac o filme si prečítate: tu.

Ak vám už chýbal na plátne Leonardo DiCaprio, jednoznačne by ste mali vidieť Vlka z Wallstreet, v ktorom hrá hlavnú postavu – finančníka Jordana Belforta. V kategórii najlepší mužský herecký výkon vo filme – komédii alebo muzikáli, už stihol získať Zlatý glóbus. Prečítajte si viac o filme.

Ďalšou z chuťoviek je taliansky film Veľká nádhera od režiséra Paola Sorrentina, ktorý získal Zlatý glóbus v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. Viac o filme: tu.

Medzi filmové novinky, ktoré rozhodne treba vidieť patrí aj film Klub poslednej nádeje, Život Adéle, Kapitál, či Špinavý trik.

Multiplex, či klubové kino?

Je samozrejmosťou, že atmosféru filmu dotvára aj priestor, v ktorom film vidíte. Je už na vás, či sa rozhodnete pre multiplexy v obchodných centrách, kde sú filmy v programe aj niekoľkokrát za deň alebo pre klubové kiná v Rimavskej Sobote alebo v Kežmarku, kde si musíte ustriehnuť plán premietania. Určite však odporúčame vidieť kvalitný film na veľkom plátne. Zážitok je zaručený.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM