Eva Viestová Rôzne

V Revúckej Lehote prišiel voliť ako prvý Slota

Miroslav Slota volil v jednej z najmenších obcí v okrese Revúca, Revúckej Lehote ako prvý. Volebný akt vykonal krátko po otvorení volebnej miestnosti po siedmej hodine.

Ako povedal pre TASR, voľby považuje za svoju občiansku povinnosť, zúčastňuje sa na všetkých voľbách a vždy chodí ako prvý.
V Revúckej Lehote je zapísaných 276 oprávnených voličov. V miestnosti ich čaká 13-členná volebná komisia „Volebná účasť sa tu pohybuje okolo 70 percent. Voľby tu prebiehajú vždy pokojne, nemusíme ľudí presviedčať. Táto obec totiž nemá až také problémy s obyvateľmi, ako sme svedkami v iných dedinách. Nie sú tu neplatiči daní, či dlžníci za odvoz komunálneho odpadu. Obyvatelia sa o svoje okolie aj patrične starajú. Zatiaľ nám nahlásili dvoch obyvateľov, ktorí sa nevedia dostať do volebnej miestnosti, za nimi pôjdeme s prenosnou volebnou urnou. Predpokladáme, že v priebehu dňa nám ešte nahlásia ďalších, ktorých bude potrebné navštíviť doma,“ doplnil člen volebnej komisie v Revúce Lehote Ondrej Mladší.

Od novej vlády očakávajú rómski voliči v Muránskej D. Lúke najmä prácu Približne šestina oprávnených voličov prišla voliť počas prvých štyroch hodín v obci Muránska Dlhá Lúka v okrese Revúca. Ako TASR ďalej potvrdila predsedníčka volebnej komisie Magdaléna Mičkiová, v obci majú približne 600 oprávnených voličov a doterajší priebeh predčasných parlamentných volieb je pokojný.
Približne polovica oprávnených voličov využíva svoje volebné právo v Muránskej Dlhej Lúke pravidelne. „Priebežne chodia aj dnes, neobávame sa toho, že by tieto voľby ľudia ignorovali. Máme aj voličov, ktorých navštívime doma s prenosnou volebnou urnou. Siedmich máme nahlásených doteraz, ale sme pripravení vyhovieť aj v prípade, že nám návštevu ohlásia dodatočne. Zatiaľ sme nezaznamenali žiadne informácie o tom, že by sa niekto chystal počas volieb provokovať a ani nič podobné neočakávame,“ dodala Mičkiová.
V Muránskej Dlhej Lúke žije aj početná rómska komunita. Viacerí Rómovia sa rozhodli využiť svoje volebné právo v dopoludňajších hodinách. „Máme svojich politikov, ktorým veríme a len čakáme, či splnia svoje sľuby. V tejto doline čakáme hlavne na pracovné príležitosti. Veríme, že po voľbách budeme mať robotu aj my,“ povedali rómski voliči z Muránskej Dlhej Lúky.

Urnou prekonali v Revúcej problém chýbajúceho bezbariérového prístupu Prenosnú volebnú urnu využívajú vo volebnej miestnosti číslo 5 v centre mesta Revúca aj pre ľudí, ktorí nemôžu vyjsť po schodoch. Ako pre TASR povedal predseda okrskovej volebnej komisie Milan Ružáni, niekoľko občanov prišlo voliť s barlami či na invalidnom vozíku. Keďže v budove chýba bezbariérový prístup, členovia volebnej komisie vychádzajú pred budovu, kde imobilným umožnia voliť.
Predčasné parlamentné voľby v centre Revúcej prebiehajú počas dňa bez problémov. „Zatiaľ je všetko v poriadku, ľudia prichádzajú priebežne. Provokácie, ktoré avizovali niektorí politici, sme nezaznamenali. Naša volebná miestnosť je v budove Domu kultúry a nemáme tu bezbariérový prístup. Už sme mali viacero prípadov, keď volebnú komisiu požiadali o pomoc rodinní príslušníci voličov so zdravotnými problémami. Reagovali sme tak, že členovia volebnej komisie vezmú hlasovacie lístky, obálky a prenosnú urnu. Starším občanom či imobilným obyvateľom, ktorí sem merali cestu, umožnili voliť pred budovou kultúrneho domu,“ dodal Ružáni.

**Voľby boli pokojné aj v zmiešanej obci Licince **Pokojný a nerušený priebeh predčasných parlamentných volieb bol dnes aj v obci Licince v okrese Revúca. V dedine žije 683 obyvateľov, ktorí tvoria zmiešanú komunitu Slovákov, Maďarov a Rómov. Podľa predsedníčky tamojšej okrskovej volebnej komisie Judity Segödiovej v obci predpokladajú približne 50-percentnú volebnú účasť.
„Voľby prebiehajú veľmi pokojne, nezaznamenali sme žiadne problémy. Nikto u nás nevyvolal provokáciu a problémom nie je ani zmiešané obyvateľstvo. Volebná komisia si plní svoje povinnosti, boli sme niekoľkých ľudí navštíviť aj s prenosnou volebnou urnou. Očakávame, že do 22. hodiny bude u nás volebná účasť približne na úrovni 50 percent oprávnených voličov,“ povedala Segödiová.

Pokojné boli dnes voľby aj** v Jelšave**, volebné komisie očakávali 40-percentnú účasť. Na ich priebeh sa prišli pozrieť aj pozorovatelia z Bieloruska. K urnám v meste pristupovali najmä dôchodcovia.

Zdroj info : TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM