Peter Simon Rôzne Správy

V Rochovciach sa ošetrovali chránené Lipy: Práce trvali niekoľko hodín, FOTO

Stromy ošetrovali dvaja arboristi za pomoci prívesnej plošiny a lezeckej techniky. Tým ochranári prispeli k predĺženiu životnosti drevín pre budúce generácie.

Ilustračný obrázok k článku V Rochovciach sa ošetrovali chránené Lipy: Práce trvali niekoľko hodín, FOTO
6
Galéria
Zdroj: NP Slovenský kras

Ako informuje správa NP Slovenský kras na svojom oficiálnom webe, dňa 8. 10. 2018 ŠOP SR, Správa NP a BR Slovenský kras a Obec Rochovce v zmysle dohody o spolupráci realizovala ošetrenie chránených stromov podľa arboristických štandardov a normy.

Životnosť stromov sa predĺžila

Arboristické práce boli vykonané špecializovanou spoločnosťou. Stromy ošetrovali dvaja arboristi za pomoci prívesnej plošiny a lezeckej techniky. „Na stromoch sa vykonal zdravotný rez, odstránili sa suché a odumreté konáre, presvetlila sa koruna. Strom č. 1 dostal statickú a dynamickú väzbu koruny, strom č. 6 dynamickú väzbu, aby sa zabránilo nežiaducemu rozlomeniu koruny, nakoľko uvedené jedince majú vidlicovité rozkonárenie. Na stromoch sa pracovalo 5 hodín. Drevná hmota bola odstránená pracovníkmi Obecného úradu Rochovce. Tým sme prispeli k predĺženiu životnosti stromov pre budúce generácie,“ píše sa na webe správy národného parku.

Majú 200 rokov

Dôvodom vyhlásenia a ochrany 8 líp malolistých sú krajinotvorné a estetické funkcie stromov, ktoré sú významným funkčným prvkom svojho prostredia. „Okrem toho majú mimoriadny vek 200 rokov. Stromy sú vysadené do kruhu vo vzájomnej vzdialenosti asi 2 metre. V blízkosti chránených stromov je zakázané používanie chemických prostriedkov, priemyselných hnojív, mechanické poškodzovanie stromov, zber kvetov, zakladanie ohňa, pribíjanie reklamných a propagačných materiálov, sypanie smetí a akákoľvek činnosť, ktorá by poškodila chránené stromy, alebo obmedzovala ich ďalší rast a vývoj,“ dopĺňa sa na webe ochranárov.

Obrazom: V Rochovciach sa ošetrovali chránené Lipy
6
Galéria
Zdroj: NP Slovenský kras
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM