Eva Viestová Kultúra

V škole v Lubeníku si oslavami pripomenuli Sama Tomášika

Základná škola Sama Tomášika s materskou školou Lubeník vo štvrtok oslavovala. Mala k tomu hneď dva dôvody. V minulom roku totiž uplynulo 55 rokov odvtedy, ako bola postavená jej nová budova a v tomto kalendárnom roku 200 rokov od narodenia Sama Tomášika, ktorého meno vo svojom názve hrdo nesie.

Ilustračný obrázok k článku V škole v Lubeníku si oslavami pripomenuli Sama Tomášika
Foto: Eva Viestová

Pamiatku tohto velikána nášho národa, gemerského rodáka, romantického spisovateľa, evanjelického kňaza a politicko-kultúrneho dejateľa si hostia, učitelia i žiaci pripomenuli slávnostnou akadémiou.

V úvode sa prihovoril riaditeľ Gažúr

Otvoril ju riaditeľ školy Vladimír Gažúr, ktorý priblížil prítomným jej históriu a v rámci prezentácie poukázal na kľúčové momenty z jej života. A keďže túto školu vedie a zveľaďuje už 16 rokov, bolo o čom rozprávať. Nasledovali spoločenské tance, básne a piesne v podaní žiakov tunajšej školy. Do programu prispeli kyticou prianí i žiaci a učitelia ZUŠ v Revúcej.

Viac sa prítomní dozvedeli z literárno-dramatického pásma

Viac o verejnom i súkromnom živote a diele Sama Tomášika sa prítomní dozvedeli z literárno-dramatického pásma, ktorého scenár napísala Beata Šarlinová a nacvičila ho so žiakmi 6. ročníka. Hlboký citový zážitok z ich vystúpenia umocnili i zvukové nahrávky, v ktorých sa za národovca prihováral Ján Bendo.

Prednáškou prispela aj spisovateľka

Pozdraviť a zablahoželať škole prišiel i vzácny hosť z Banskej Bystrice – Slávka Očenášová-Štrbová, literárna historička a spisovateľka, ktorá sa okrem iného venuje najmä životu a dielu významných spisovateľov. O Samovi Tomášikovi si pripravila zaujímavú, odborne i emocionálne ladenú prednášku.

Celý program sa niesol v slávnostnom duchu. Bol venovaný človeku, ktorý celý život pracoval pre dobro slovenského ľudu i národa a z celého srdca ho miloval. Preto si zaslúži, aby aj ďalšie generácie milovali jeho.

POZRITE SI NAŠE FOTO A VIDEO Z AKADÉMIE V LUBENÍKU.

info: ZŠ Lubeník

ZŠ Lubeník oslavy
1
Galéria
ZŠ Lubeník oslavy
33
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM