Eva Viestová Samospráva

V Tisovci schválili prebytkový rozpočet. Zaskočili ich výdavky na zimnú údržbu

Rozpočet mesta na tento rok prijali poslanci mestského zastupiteľstva v Tisovci. Celkovo budú hospodáriť so sumou 1.975.043 eur. Hlavný kontrolór Tibor Tokár skonštatoval, že bol vypracovaný v súlade s predpismi a zohľadňuje aj memorandum podpísané Združením miest a obcí (ZMOS)a vládou SR.

Ilustračný obrázok k článku V Tisovci schválili prebytkový rozpočet. Zaskočili ich výdavky na zimnú údržbu
Foto: Eva Viestová

Primátor Peter Mináč zároveň upozornil, že jeho dodržanie bude mimoriadne náročné, pretože už teraz majú samosprávy v porovnaní s inými rokmi mimoriadne zvýšené výdavky na zimnú údržbu.

Mesto sa bude riadiť prebytkovým rozpočtom

Samospráva Tisovca sa tento rok bude riadiť prebytkovým rozpočtom vyše 77.000 eur. Na výdaje naplánovali spolu 1.897.922 eur. Pri zostavovaní rozpočtu čakali na zverejnenie prognózy ministerstva financií, aby vedeli aspoň približne, koľko dostanú z podielových daní.

Podľa odhadov by mala samospráva Tisovca dostať od štátu približne 900.000 eur. Viceprimátor Mário Kelety, ktorý je zároveň predsedom ekonomickej komisie upozornil, že určite nemôžu počítať s plnou odhadnutou sumou zo strany štátu.

„Realita života nás naučila že prognózy sa nenapĺňajú. Napríklad vlani sme dostali o 45.000 eur menej oproti odhadom. Aj preto sa snažíme tieto výpadky korigovať prebytkom. Navyše už teraz vieme, že štátny rozpočet bol stavaný pri odhade rastu na úrovni 2,1 percenta. Už teraz je odhad na úrovni 1,2 percenta a Európska centrálna banka dokonca tvrdí, že to bude až pod jedno percento,“ povedal Kelety.

Samosprávu zaskočila tohtoročná zima

Pri súčasných odhadoch sa v Tisovci obávajú aj dodržania memoranda podpísaného ZMOS a vládou SR o úspore 10 percent bežných výdavkov a 5 percent na mzdových výdavkoch. Samosprávy zaskočila tohtoročná zima.

„Máme obavy aj z dodržania memoranda, pretože pri jeho podpise nikto nemohol predpokladať, aké náklady budú mať samosprávy so zimnou údržbou tento rok. Oproti minulým rokom je to neporovnateľne viac a napäté rozpočty samospráv sa s týmto problémom budú musieť vysporiadať,“ dodal Mináč.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM