Monika Obrtalová Rôzne

V závere roka menej chorých

Kým uplynulý týždeň analýza hlásení detských aj praktických lekárov v Banskobystrickom kraji ukázala vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO), ako aj na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO), v poslednom kalendárnom týždni tohto roka

Výskyt ARO sa znížil o tretinu a výskyt chrípky až o vyše 49 percent. Podobný trend má výskyt týchto ochorení aj v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška. Chorých na ARO je v populácii obyvateľstva Banskobystrického kraja menej o 11,5 percenta, porovnateľný je počet chorých na CHPO.

Chorobnosť v tomto týždni hlásilo epidemiológom len 42 percent lekárov pre deti a dorast a 40 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých. Lekári na rozdiel od uplynulého týždňa neevidovali v tomto regióne žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). V porovnaní so 51. kalendárnym týždňom (4,3 percenta) sa na 3,8 percent znížil počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení.

Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín v 488 prípadoch, zápalmi stredného ucha (44) a v 14 prípadoch zápalmi pľúc. Najviac komplikácií – 5,4 percenta, je medzi najmenšími deťmi od 0 do 5 rokov, 4,5 percenta skomplikovaných prípadov evidujú lekári medzi seniormi a 4 percentá medzi ekonomicky aktívnym obyvateľstvom.

V 52. kalendárnom týždni evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, v absolútnych číslach 2774 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1055 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 306 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 117 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach zhodne v okresoch Žiar nad Hronom a Lučenec- po 372 prípadov, v okrese Revúca (332), Žarnovica (298) a Rimavská Sobota (252 prípadov). Chrípka a jej podobné ochorenia najviac šarapatia v okresoch Revúca, Veľký Krtíš, Lučenec a Poltár. Z hľadiska veku sa ochorenia na ARO najviac vyskytovali medzi ekonomicky aktívnym obyvateľstvom, deťmi od 6 do 14 rokov a vo vekovej skupine najmenších detí od 0 do 5 rokov. Na CHPO je najvyšší počet chorých opäť medzi deťmi od 6 do 14 rokov, ekonomicky aktívnym obyvateľstvom ( od 20 do 59 rokov) a najmenšími deťmi.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM