Peter Simon Rôzne Správy

Valentín v betliarskom kaštieli: Lásky, škandály, manželstvá a tajné lásky Andrássyovcov

Špeciálne večerné prehliadky kaštieľa Betliar s kurátormi na tému lásky v aristokratických kruhoch a jedinečné prehliadky kaštieľa Betliar doplnené o príbehy lásky členov rodu Andrássyovcov.

Ilustračný obrázok k článku Valentín v betliarskom kaštieli: Lásky, škandály, manželstvá a tajné lásky Andrássyovcov
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

14. február – 17. február 2019 v kaštieli Betliar

Spoznať svet, dodržať striktné pravidlá pre vstup do spoločnosti, zúčastniť sa prvých plesov, nájsť si manžela na základe strategických rozhodnutí a nie úprimných citov, pretože láska je len pre slúžky… „To sú slová, ktoré výstižne popisujú životné etapy, ktorými musela prejsť každá mladá aristokratka a aristokrat v spoločnosti uhorskej šľachty.Aristo­kracia bola známa ako svet prísnych pravidiel, ktoré upravovali každodenný život a mali z mladých šľachticov a šľachtičných vychovať reprezentantov najvyššej spoločnosti. Ako tieto pravidlá ovplyvňovali ich túžbu po láske a osobné vzťahy? Bolo možné sa „len tak“ zaľúbiť a vybrať si svojho budúceho partnera? Išlo naozaj len o strategické rozhodnutia? Alebo boli aj výnimky? V deň sviatku zaľúbených a počas najbližšieho víkendu vám tajomný svet osobných príbehov lásky priblížime aj v SNM – Múzeu Betliar,“ informovala v správe Judita Krajčiová.

Špeciálne večerné prehliadky kaštieľa Betliar s kurátormi na tému lásky v aristokratických kruhoch sa uskutočnia 14. februára od 18:00 hod.

„Vo štvrtok, 14. februára pozývame všetkých, no predovšetkým zaľúbených, na komentovanú prehliadku kaštieľa s názvom Pohľad zblízka – Láska v kaštieli? Lásky, škandály, manželstvá a tajné lásky Andrássyovcov so začiatkom o 18:00 hod. na ktorej spoločne s kurátormi múzea spoznáte príbehy lásky členov tejto šľachtickej rodiny. Ako to pri Pohľadoch zblízka býva, kurátori predstavia zaujímavé exponáty a dokumenty, ktoré súvisia s témou lásky, zásnub, svadby v aristokratických kruhoch a patrili medzi osobné predmety majiteľov betliarskeho kaštieľa. Na večernej prehliadke vás privítame s pohárom sektu a budete mať jedinečnú príležitosť odfotografovať sa na historickej sedacej súprave z 19. storočia s kvetinovou a valentínskou dekoráciou,“ uviedla Krajčiová v betliarskeho mú­zea.

Ako doplnila, ak sa rozhodnete, že v tomto výnimočnom období požiadate svoju vyvolenú polovičku o ruku, môžete tak urobiť v krásnom prostredí kaštieľa za pomoci našich kolegov, ktorí Vám pomôžu s realizáciou podľa Vašich predstáv.

Rezervácia večernej komentovanej prehliadky na tel. čísle: 0918 723 500.

Jedinečné prehliadky kaštieľa Betliar doplnené o príbehy lásky členov rodu Andrássyovcov. 14. – 17. február, denne od 10:00 hod. do 15:00 hod., kaštieľ Betliar

V termíne od 14. do 17. februára 2019 budú všetky prehliadky kaštieľa Betliar doplnené o príbehy lásky členov rodu Andrássyovcov, ktoré sa odohrali najmä v 19. a 20. storočí. Dozviete sa napríklad, ktorá vydatá grófka bola zaľúbená do majiteľa nášho kaštieľa, grófa Emanuela I. Andrássyho, čo sa klebetilo o kráľovnej Alžbete „Sisi“ a o Emanuelovom bratovi, Júliusovi, aj o tajuplnej „love story“ Františky a Dionýza Andrássyovcov. Prehliadky budú prebiehať denne od 10:00 hod. do 15:00 hod," dodala na záver Judita Krajčiová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM