Peter Klimant Rôzne

Veľká udalosť pre Jelšavu: Coburgovský kaštieľ opäť ožil, svoje brány otvoril po 30-tich rokoch!

Veľká udalosť pre Jelšavu. Známej kultúrnej pamiatke bol po 30-tich rokoch opäť vdýchnutý život. Coburgovský kaštieľ privítal stovky návštevníkov. Toto všetko tam zažili...

Ilustračný obrázok k článku Veľká udalosť pre Jelšavu: Coburgovský kaštieľ opäť ožil, svoje brány otvoril po 30-tich rokoch!
Zdroj: Dnes24.sk

Podujatie Kováčske umenie pre jelšavský kaštieľ, v rámci ktorého bol v dňoch 14. až 16. augusta coburgovský kaštieľ v Jelšave sprístupnený verejnosti, sa stretlo s veľkým záujmom ľudí. Ako informoval primátor mesta Milan Kolesár, počas troch dní sa v kaštieli vystriedalo viac ako tisíc návštevníkov, čo prekonalo očakávania organizátorov.

Organizátori sa nestačili diviť…

„Piatkové popoludnie a večer, kedy sa na nádvorí premietali dokumentárne filmy, boli trochu komornejšie a do kaštieľa prišlo zhruba 250 ľudí. V sobotu sme sa však ako organizátori doslova nestíhali diviť, bránou dovnútra prúdili davy ľudí a námestie pred kaštieľom bolo plné áut. Nebolo ani kde zaparkovať,“ načrtol primátor.

Podľa evidenčných čísiel do mesta zavítali nielen domáci z okresu Revúca, ale aj návštevníci z Rožňavy, Banskej Bystrice či Žiliny. „Prišlo aj veľa rodákov, ktorí sa v minulosti z mesta odsťahovali. V niektorých prípadoch sme registrovali aj záujem ich potomkov,“ uviedol Kolesár.

Šľachtická svadba

Jedným z vrcholov podujatia bola rekonštrukcia svadby Muránskej Venuše Márie Széchy s palatínom Františkom Wesselényim, o ktorú mali návštevníci najväčší záujem. „Bolo to skutočne dobre zahrané, herci boli v dobových kostýmoch a veľmi autenticky vyzerala aj svadobná hostina. Vínom boli ponúknutí aj návštevníci,“ priblížil primátor.

Ako dodal, ľudí zaujali aj prehliadky interiéru kaštieľa, či už individuálne, alebo so sprievodcom. Návštevníci si mohli tiež u kováčov, ktorí kuli mreže na okná kaštieľa, otestovať svoje sily v súťaži v ťahaní železa na jeden náhrev. Niektorí si vlastnoručne ukuli železne suveníry.

Pozitívne skúsenosti z tohto podujatia, kedy bol jelšavský kaštieľ po 30 rokoch prvýkrát sprístupnený verejnosti, inšpirovali organizátorov k ďalším konkrétnym plánom. „Napadlo nám, že by sme kaštieľ mohli využiť na naše tradičné vianočné trhy, čo by sme chceli zrealizovať ešte tento rok. Dobrá atmosféra však v kaštieli vládla aj počas premietania filmov, takže rozmýšľame nad organizovaním nejakého letného filmového festivalu,“ uzavrel Kolesár.

Čítajte tiež:

Veľká udalosť pre Jelšavu: Coburgovský kaštieľ po 30-tich rokoch otvorí svoje brány!

Foto: Eva Viestova

Jelšavský kaštieľ ožil po 30-tich rokoch: Veľkú udalosť si pozrelo stovky ľudí
11
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM