Peter Klimant Rôzne

Veľká udalosť pre Jelšavu: Coburgovský kaštieľ po 30-tich rokoch otvorí svoje brány!

Milovníci histórie, tešte sa. Brány kaštieľa Coburgovcov sa po približne 30-tich rokoch prvýkrát otvoria pre širokú verejnosť. Pri tejto udalosti bude pripravený i zaujímavý program v znamení kováčov.

Ilustračný obrázok k článku Veľká udalosť pre Jelšavu: Coburgovský kaštieľ po 30-tich rokoch otvorí svoje brány!
Zdroj: TASR

Kaštieľ Coburgovcov otvorí svoje brány v rámci podujatia Kováčske umenie pre jelšavský kaštieľ v dňoch 14. až 16. augusta. Ako informovala Viera Kozárová, koordinátorka pamiatkovej obnovy kaštieľa, záujemcov čakajú komentované prehliadky jeho priestorov, ukážka doterajších výsledkov záchranných prác na tomto objekte, prezentácia kováčskeho umenia, ale aj bohatý kultúrny program, atrakcie pre deti a ochutnávka tradičných jedál a nápojov.

Budú vyrábať mreže

„Na kaštieli v súčasnosti prebiehajú záchranné práce prvej etapy statického zabezpečenia. Jedna z dôležitých úloh je obnoviť prirodzené vetranie v miestnostiach na prízemí, takže musíme otvoriť okná, ktoré sú teraz zamurované. Zároveň je však potrebné objekt zabezpečiť proti vniknutiu nepovolaných osôb. Vďaka finančnej podpore Nadačného fondu Telekom pri Nadácii Pontis sme sa preto rozhodli zorganizovať kováčske sympózium. V rámci neho budú kováčski majstri priamo na nádvorí kaštieľa pred očami návštevníkov od piatka až do nedele vyrábať mreže, ktoré sa následne na kaštieli osadia,“ vysvetlila Kozárová.

Dodala, že zatiaľ majú prisľúbenú účasť troch kováčov a s ďalšími ešte rokujú. „Uvítame však ešte aj prípadných ďalších záujemcov, ktorí môžu kontaktovať Mestský úrad Jelšava,“ uviedla.

Kaštieľ nie je mestu ľahostajný

Organizátorom tohto kultúrno-spoločenského podujatia je mesto Jelšava, ktoré sa podľa slov koordinátorky k záchrane kaštieľa stavia veľmi aktívne, z rozpočtu vyčlenilo prostriedky na jeho obnovu a finančne zastrešilo aj sprievodný kultúrny program podujatia.

„V rámci neho vystúpi skupina historického šermu a tanca Fringia, zoskupenie Musicantica Slovaca so živou dobovou hudbou či Lotz Trio, ktoré zahrá na basetové rohy v bývalej reprezentačnej sále kaštieľa. Návštevníci sa tiež môžu zúčastniť rekonštrukcie historickej udalosti, ktorá sa podľa všetkého v kaštieli v minulosti aj odohrala. Pôjde o svadbu Muránskej Venuše Márie Széchy s palatínom Františkom Wesselényim so všetkým, čo k tomu patrí,“ priblížila sprievodné akcie Kozárová.

Ako spomenula na záver, pre návštevníkov, ktorí sa rozhodnú Jelšavu počas podujatia navštíviť, bude k dispozícii aj stanové mestečko. „Vstup do kaštieľa je bezplatný, návštevníci však môžu prispieť dobrovoľným príspevkom, ktorý bude určený na jeho ďalšiu obnovu,“ povedala koordinátorka. Viac informácií o akcii sa záujemcovia môžu dozvedieť na webovej stránke mesta www.jelsava.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM