Kultúra

Veľká udalosť pre Revúcu: Otvárací ceremoniál Mesta kultúry 2022 prinesie bohatý PROGRAM

Vyvrcholením otváracieho ceremoniálu bude večerný multižánrový program s názvom V obývačke u Reussovcov. Prepojením hudby, tanca a herectva predstaví desať obrazov histórie Revúcej a zároveň témy projektu Prepni na Revúcu.

Ilustračný obrázok k článku Veľká udalosť pre Revúcu: Otvárací ceremoniál Mesta kultúry 2022 prinesie bohatý PROGRAM
Zdroj: TASR

V Revúcej sa v sobotu (18. 6.) uskutoční otvárací ceremoniál Mesta kultúry 2022 s názvom „Prepnutí na Revúcu alebo V obývačke u Reussovcov“. Celodenná slávnosť prinesie bohatý kultúrny program, pochod mestom, workshopy, výstavy i večernú multižánrovú show s desiatimi obrazmi z histórie Revúcej. Za organizátorov podujatia o tom informoval Martin Pižem.

Pestrý program

Otvárací ceremoniál odštartuje už o 9.40 hod. pochodom mesta, na ktorom sa zúčastnia všetci účinkujúci v programe. Počas dňa sa budú môcť Revúčania a návštevníci mesta tešiť na stretnutia s viacerými osobnosťami kultúrneho a spoločenského života, ktoré sú spojené s Revúcou a regiónom Gemer.

V rámci celodenného podujatia je pre návštevníkov pripravený hudobný program či divadelné predstavenia. Na nosnú tému projektu Prepni na Revúcu spojenú s historicky prvým sci-fi románom Hviezdoveda, ktorého autorom bol revúcky rodák Gustáv Reuss, nadviaže prednáškou obohatenou o hudobné ukážky s názvom Hudba a vesmír muzikológ Peter Katina.

Vyvrcholením otváracieho ceremoniálu bude večerný multižánrový program s názvom V obývačke u Reussovcov. Prepojením hudby, tanca a herectva predstaví desať obrazov histórie Revúcej a zároveň témy projektu Prepni na Revúcu. V rámci neho samospráva pripravila približne 150 podujatí, ktoré potrvajú až do 31. mája 2023.

Nový komunitný priestor

„Súbežne s otváracím ceremoniálom bude na Námestí slobody slávnostne otvorený nový komunitný priestor, ktorý sa stane na celých 12 mesiacov dejiskom kultúrnych podujatí a kontaktným miestom Mesta kultúry s verejnosťou,“ dodal Pižem.

Revúca je štvrtým mestom s národným titulom Mesto kultúry. V minulosti ho získala Banská Štiavnica, Nové Zámky a Stará Ľubovňa. Cieľom programu Mesto kultúry je najmä podpora dlhodobého rozvoja miestnej kultúry a umenia, ale aj užšej spolupráce mesta s inštitúciami zriaďovanými štátom, samosprávou, ako aj neziskovým sektorom. Grantový program Mesto kultúry vyhlasuje Fond na podporu umenia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM