Peter Simon Správy

Veľkonočné sviatky na Gemeri: V minulosti sa šibačky u nás nekonali!

Krásny sviatok je spojený hlavne s oblievačkou, či šibačkou. Ako to vyzeralo na Gemeri počas rokov minulých?

Ilustračný obrázok k článku Veľkonočné sviatky na Gemeri:  V minulosti sa šibačky u nás nekonali!
Foto: Štefan Majerčák

Podľa slov Márie Ferenczovej z Gemerského osvetového strediska v Rožňave v podstate ide o pokračovanie jarného zvykoslovného cyklu, ktorého úkony boli zamerané na vegetatívnu, ochrannú, zdravotno-preventívnu a hygienickú mágiu.

Spevom privolávali jar

Čo sa týka jarných zvykov, tie už začínali na Jozefa. „Veľká noc je pohyblivý sviatok. Už v predstihu chodili dievčatá spievať na lúku za dedinu, aby privolali jar a teplé počasie. Spevy boli pomalé, následne sa zišli v dedine pred kostolom, kde sa stretli už aj chlapci a zapojili sa do spevov, no vždy to boli také pomalšie piesne,“ hovorí.

Ako ďalej uviedla, jednalo sa o obdobie veľkého pôstu. Dva týždne pred Veľkou nocou sa zas konalo vynášanie smrti, Hany, Hejhany, strigy, alebo ako ju inak miestny nazývali Morénu. Dievčatá s chlapcami obliekli slamenú figurínu do kroja a chodili po dedine, kde spievali v každom dvore a za toto dostávali výslužky. Najčastejšie vajíčka a koláče. Napokon zamieril sprievod k potoku, kde Morenu vyzliekli, zapálili a hodili do vody. Voda mala odniesť zimu, choroby a všetko zlé.

Na Veľký piatok sa pred východom slnka mnohí, no najmä dievčatá, kúpali v potoku. Aby nemali choroby, a aby boli po celý rok všetci zdraví. Počas sviatkov sa svätili aj bahniatka.

Pondelok začínal oblievačkou

Vajíčka sa v našom regióne podľa jej slov prehnane nezdobili. Prevažne sa používali prírodné pomôcky, ktoré boli azda v každom dome. Zdobilo sa odvarmi kapustovej, cibuľovej alebo orechovej šupky. Na výzdobu sa použila aj nejaká rastlinka, či kvietok.

Veľkonočný pondelok začínal na Gemeri tradične oblievačkami. Išlo taktiež len o symboliku. Dievča obliate vodou si zo seba zmylo všetky choroby. „V našom okrese sa šibačky nevykonávali. V súčasnosti tieto zvyky v našom regióne zachovávajú už len folklórne súbory. Následne sa to zachovalo ešte na dedinách. Postupne však už zvyky celkovo zanikajú,“ doplnila na záver Ferenczová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM