Eva Viestová Správy

Predvianočná atmosféra v Jelšave? Ľudí pri kostole čakal kopec maškŕt

Predvianočný nákup a prezentáciu tradičných výrobkov usporiadalo mesto Jelšava v spolupráci s evanjelickou cirkvou. Obyvatelia mesta si tak mohli nakúpiť tradičné gemerské pečivo, dekorácie, ale aj výrobky z medu.

Ilustračný obrázok k článku Predvianočná atmosféra v Jelšave? Ľudí pri kostole čakal kopec maškŕt
Foto: Eva Viestová

Ako uviedol správca nízkoprahového klubu v Jelšave Miroslav Hrivnák, návštevníkov zaujali aj výrobky detí. Z utŕžených peňazí z predaja náramkov či mydiel plánujú nákup nových surovín do klubu, aby deťom zmysluplne vyplnili voľný čas.

Predávalo sa na dvore

Predajné stánky rozložili na dvore medzi evanjelickým kostolom a farou. Výrobky ponúkali súkromní výrobcovia, ako aj zariadenia venujúce sa predovšetkým mládeži. Medzi výrobkami dominovali perníky. „Ľuďom sa páčia vianočné ozdoby z perníka. Na stromček si môžu kúpiť sklenené gule, na výzdobu napríklad perníkový kostol a na sviatočný stôl misku s maškrtami. Práve tá má viacero výhod, vyzerá pekne, všetko je jedlé, dokonca aj miska, takže nič netreba umývať,“ vysvetlila pernikárka Marcela Rohárová.

Aj školáci prispeli svojimi výrobkami

Keramiku ponúkali učitelia zo Základnej školy v Jelšave. „Deti z hrnčiarskeho krúžku vyrábajú všetko sami. Učitelia na ne dohliadajú, usmerňujú, ale návrhy a samotné vypracovanie je na nich“, povedala učiteľka zo Základnej školy v Jelšave Eva Václavíková.

„Musím povedať, že po iné roky zvykne byť o tieto výrobky väčší záujem. Teraz sa toho predalo menej. Peniaze z predaja idú späť do hrnčiarskeho krúžku, aby sme opäť mohli nakúpiť hlinu, glazúry a všetko potrebné“, doplnila učiteľka. Výrobky detí ponúkali aj v ďalších stánkoch.

Nechýbali ani náramky, pečivo, či dokonca mydlo

Miestne združenie YMCA Revúca funguje od roku 1997. Kresťansky orientovaní dobrovoľníci od minulého roka prevádzkujú aj Nízkoprahové komunitné centrum pre rómske deti a mladých v Jelšave. „My sme pripravili náramky, tiež náušnice, náhrdelníky, vianočné pozdravy, ale aj slané pečivo. Spolu s deťmi sme vyrobili aj mydlá. Nakupujeme hmoty, do ktorých primiešavame vône, až z toho vznikne úplne funkčné mydlo. S predajom som veľmi spokojný, dokonca sme utŕžili viac, ako sme očakávali. Aj pre nás sú to peniaze na nákup ďalších materiálov, aby sme sa mohli venovať deťom v našom klube, tu v Jelšave,“ doplnil Hrivnák.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM