Jakub Forgács Rôzne Správy

Viera Dubačová videla hrôzy vojny: Dedko chcel zomrieť, ruská armáda mu zobrala všetko

Medzi dobrovoľníkmi, ktorí sa vybrali do vojnou zmietanej krajiny, je aj poslankyňa zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja Viera Dubačová. Pri návšteve v ukrajinskej škole sa sama neubránila slzám.

Ilustračný obrázok k článku Viera Dubačová videla hrôzy vojny: Dedko chcel zomrieť, ruská armáda mu zobrala všetko
14
Galéria
Zdroj: TASR/Dano Veselský/archív Viery Dubačovej

Vojenský vpád ruskej armády na Ukrajinu označila za „bezprecedentný protiprávny akt, ktorý je neospravedlniteľný a neakceptovateľný“ aj známa aktivistka, divadelná režisérka a poslankyňa zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Viera Dubačová. Práve ona v týchto dňoch sama pomáha na Ukrajine ako dobrovoľníčka.

V rozhovore s Vierou Dubačovou sa dozviete aj to:

  • prečo sa rozhodla vycestovať na Ukrajinu
  • s akými príbehmi sa stretla za hranicami
  • akú pomoc najviac potrebujú Ukrajinci

Srdcia na Ukrajine

Po vyše mesiaci ruskej agresie vidí podľa slov Dubačovej celý svet jej „úrodu“. „Viac ako 120 zabitých detí vrátane batoliat, stovky zavraždených civilistov, ľudí z dedín a miest. Zbombardované školy, nemocnice, pôrodnice, nákupné centrá, detské ihriská, športové haly, stanice, obytné zóny, dediny, celé mestá. Bombardovanie atómovej elektrárne a Mariupolská genocída sa podpíše pod obvinením Kremľa so zločinov proti ľudskosti,“ hovorí Dubačová.

Na úteku sú milióny ľudí, zväčša ženy, deti a starí ľudia. „Myslím, že dnes je srdce každého ľudsky cítiaceho človeka na Ukrajine. Aj modlitba svätého otca Františka začína slovami: "Odpusť nám vojnu, Pane. Pane Ježišu Kriste, Syn Boží, buď milosrdný nám hriešnikom. Pane Ježišu, narodený pod kyjevskými bombami, zmiluj sa nad nami. Pane Ježišu, ktorý si zomrel v náručí matky v bunkri v Charkove, zmiluj sa nad nami“," spomenula.

Motivácia vycestovať

Ako priznala, je rada, keď vidí, aká miera solidarity a podpory prichádza. „Ľudia scitliveli a pomáhajú. My sme založili Mier Ukrajine a začali organizovať pochody a protesty. Zrazu som videla všetko to utrpenie v priamom prenose a rozhodla som sa, že idem na Ukrajinu zistiť, ako vieme pomôcť na ich strane,“ vysvetlila Dubačová svoju motiváciu pomáhať priamo vo vojnou zmietanej krajine.

O tom, čo všetko zažila za hranicami a ako tam pomáhala Ukrajincom, sa viac dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Viera Dubačová sa vybrala pomáhať priamo na Ukrajinu
14
Galéria
Zdroj: archív Viery Dubačovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM