Samospráva

Gymnazistky Evka a Simonka to s perom vedia: Vyhrali celoslovenskú literárnu súťaž!

Všetkým tým, ktorí dvíhali slovenský národ, keď sa ocital na kolenách, vzdáva Matica slovenská svoj hold aj celoslovenskou literárnou súťažou Matičná esej, ktorú vyhlasuje pre stredné a vysoké školy. Téma na tento rok bola náročná, ale autori sa s ňou statočne popasovali.

Ilustračný obrázok k článku Gymnazistky Evka a Simonka to s perom vedia: Vyhrali celoslovenskú literárnu súťaž!
Zdroj: Dnes24.sk

Téma znela: Navrhnite, akým spôsobom by mala Matica slovenská šíriť odkaz sv. Cyrila a Metoda a svoje 150-ročné posolstvo medzi mladou generáciou Slovákov.

Slávnostné vyhodnotenie, ktoré sa konalo v Ev. a.v. chráme na Memorandovom námestí v Martine 7. 6. 2013, uviedol predseda MS Marián Tkáč. Potom si prítomní vypočuli víťazky celoslovenských recitačných súťaží a ich výkony nenechali nikoho ľahostajným.

Nakoniec prišla chvíľa, na ktorú sme netrpezlivo čakali- slávnostné vyhlásenie výsledkov Matičnej eseje 2013. Ako povedal predseda poroty Gonda, prečítali si veľa kritických názorov na adresu Matice slovenskej, ktoré vyšli spod pier mladých ľudí.

Na druhej strane skonštatoval, že o desať- pätnásť rokov príde čas opýtať sa ich, čo oni spravili, aby bola činnosť Matice slovenskej lepšou, dokonalejšou, aby naozaj bola opäť v čele národa a združovala ľudí, ktorým toto slovo ešte nie je cudzie.

Prvé slovenské literárne gymnázium v Revúcej spolu s Miestnou organizáciou Matice slovenskej (MO MS) ako jediné zorganizovalo aj školské kolo, z ktorého postúpilo 16 najlepších prác.

Prvé miesto získala Eva Prcínová a druhé Simona Albertová, obe z Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej a súčasne MO MS v Revúcej. No nie je to žiadna výnimka. Zatiaľ sa nám podarilo obsadiť prvé miesta v oboch predchádzajúcich ročníkoch tejto súťaže.

Veríme, že reťaz úspešných matičných esejí bude pre našu školu a MO MS pokračovať aj na budúci rok. Súčasne však dúfame, že mladí ľudia budú mať menej dôvodov na kritické slová a Matica slovenská sa stane symbolom, ktorý si zaslúži úctu a dôveru.

infoa foto: Prvé slovenské literárne gymnázium Revúca

Prvé slovenské literárne gymnázium
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM