Jakub Forgács Samospráva

Vláda schválila akčný plán pre Revúcu. Má pomôcť vytvoriť 1100 pracovných miest

Revúca sa dočká miliónovej podpory od vlády. V Najbližších rokoch majú potiecť peniaze na projekty v oblasti poľnohospodárstva aj spracovania dreva!

Ilustračný obrázok k článku Vláda schválila akčný plán pre Revúcu. Má pomôcť vytvoriť 1100 pracovných miest
Zdroj: TASR

Znížiť mieru nezamestnanosti v okrese Revúca podporou vytvorenia 1100 pracovných miest do roku 2020 je hlavným cieľom akčného plánu rozvoja okresu, ktorý v utorok na výjazdovom rokovaní v Revúcej schválil vládny kabinet.

Milióny eur

„Ak si zoberieme, že sa bavíme o okrese, kde je okolo 5000 ľudí evidovaných, z toho asi 4000 je disponibilných nezamestnaných, tak hovoríme o takmer štvrtinovom zoškrtaní tohto počtu nezamestnaných,“ uviedol po rokovaní premiér Robert Fico.

Celková finančná investícia v rokoch 2016 až 2020 je podľa jeho slov plánovaná vo výške 61 miliónov eur. „Pokiaľ ide o priamy príspevok, je vo výške 3,8 milióna eura. To sú peniaze, ktoré uvoľní ministerstvo financií na konkrétne projekty, ktoré sme schválili v akčnom pláne,“ dodal.

Z konkrétnych projektov Fico spomenul vytvorenie centra podpory regionálneho rozvoja za 370 000 eur či centra poradenstva a podpory podnikania za 440 000 eur. Podporený má byť aj vznik minimálne siedmich projektov v oblasti poľnohospodárstva, lesníctva a rybolovu, či spracovanie dreva, výrobkov z dreva a korku.

Investície majú smerovať i do budovania podpornej infraštruktúry pre rozvoj cestovného ruchu a vytvorenia regionálnych centier vzdelávania na stredných odborných školách v Revúcej či Tornali. Rozšíriť by sa mala sieť komunitných centier a vo viacerých obciach okresu by mali vzniknúť sociálne podniky, orientované na oblasť výroby, stavebných a údržbárskych prác alebo ovocinárstvo.

Využitie magnezitu

Na zasadnutí podľa premiéra hovorili aj o magnezite, ktorý sa ťaží neďaleko Jelšavy. „Na základe vedeckej štúdie, ktorá bola vykonaná v spolupráci medzi Slovenskou akadémiou vied a Tureckou akadémiou vied, sa zistilo, že magnezit je dostatočne vhodný na výrobu horčíka ako kovu. Preto sú dnes veľké plány, ako tieto zásoby magnezitu, ktoré patria medzi najväčšie na svete, využiť sofistikovanejšie než len na výrobu žiaruvzdorného materiálu,“ vysvetlil.

Okres Revúca bol 15. decembra 2015 v súlade so zákonom o podpore najmenej rozvinutých okresov zaradený Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny do zoznamu najmenej rozvinutých okresov. Dôvodom tohto zaradenia je podľa predkladacej správy dlhodobo vysoká miera evidovanej nezamestnanosti. Jej priemerná výška sa počas obdobia rokov 2013 – 2015 pohybovala medzi 29,55 % a 19,97 %, kým za rovnaké obdobie sa priemerná miera nezamestnanosti na Slovensku pohybovala medzi 13,50 % a 10,63 %. V júni 2016 bolo v okrese Revúca 5637 uchádzačov o zamestnanie, z ktorých bolo disponibilných 4063, čo predstavuje mieru evidovanej nezamestnanosti na úrovni 21,47 %.

S problémom nezamestnanosti a osobitne dlhodobej nezamestnanosti je podľa akčného plánu spojený aj vysoký podiel obyvateľstva v hmotnej núdzi. Podiel počtu poberateľov pomoci v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke so spoločne posudzovanými osobami viac ako štvornásobne prekračuje priemer v SR a viac ako dvojnásobne priemer v Banskobystrickom samosprávnom kraji.

Pozrite si v našej fotogalérii zábery z výjazdového rokovania vlády v Revúcej!

Čítajte tiež:

Obnova kúpaliska aj nové náučné chodníky. Vláda v Revúcej nezabudla na cestovný ruch

Dve komunikácie pri Revúcej čaká zmena. Preklasifikujú ich na cesty prvej triedy

V OBRAZOCH: Výjazdové rokovanie vlády v Revúcej
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM