Monika Obrtalová Rôzne

Vo vzduchu je veľa paliny a ambrózie

Vysoké koncentrácie peľu silných alergénov - paliny a ambrózie namerali v uplynulých dňoch monitorovacie stanice peľovej informačnej služby pri RÚVZ v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Nitre, Trnave a Žiline na celom území Slovenska. Peľ palin

Podobná situácia je aj s reakciami na ambróziu, pretože rapídne zvýšeniu precitlivenosti na ňu evidujú odborníci v celej Európe. Ambrózia sa totiž rozširuje aj v osídlených oblastiach a je zvlášť nebezpečná, pretože jediná rastlina vyprodukuje za sezónu milióny peľových zŕn. Alergikom spôsobujú problémy hlavne dva druhy – ambrózia malá (bežná) a ambrózia obrovská. Veľmi agresívny je aj peľ paliny a skrížene reaguje so všetkými ostatnými astrovitými rastlinami. Navyše všetky astrovité byliny (palina, ambrózia, rumanček, či slnečnica) často vyvolávajú skrížené reakcie po konzumácii zeleniny aj ovocia, či korenín.

„Najvyššie koncentrácie peľu paliny – 510 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu sme zachytili v Banskej Bystrici v utorok 16. augusta. Vo štvrtok 18. augusta peľ ambrózie dosiahol zatiaľ najvyššiu tohoročnú hladinu 320 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu v Bratislave. Slabo alergizujúci peľ pŕhľavovitých burín, ktorý si dlhodobo udržiava veľmi vysoké koncentrácie, opäť dosahoval veľmi vysoké hladiny na väčšine územia Slovenska. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých sa vyskytoval už len v nízkych koncentráciách," uviedla Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ v Banskej Bystrici. Okrem spomenutých druhov sa v ovzduší v nízkych koncentráciách vyskytoval aj peľ rastlín z čeľade astrovitých, mrkvovitých, štiavu, skorocelu, mrlíkov a chmeľu. Na celom území sa naďalej udržiavajú veľmi vysoké denné koncentrácie spór húb – plesní s najpočetnejšie zastúpenými rodmi Cladospórium, Alternária a Epicoccum.

Prognóza na najbližšie dni neveští pre polynotikov nič dobré. Denné koncentrácie peľu vzhľadom na teplé a slnečné počasie budú aj tento týždeň veľmi vysoké. Peľová sezóna paliny už prekročí svoje maximá aj na strednom a severnom Slovensku a výskyt jej peľu v ovzduší začne pomaly klesať. Na celom území Slovenska sa však očakáva ďalší nárast denných koncentrácií peľu ambrózie. Koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých sa budú do jesene udržiavať už len v nízkych koncentráciách. Dlhodobejšie sa udržiavajú vyššie koncentrácie peľu pŕhľavy a veľmi vysoké koncentrácie spór húb (plesní) v ovzduší na celom území Slovenska.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM